06/05/12 17:19
(http://www.klassa.bg/)

Дончев: През 2013 г. усвояваме ударно европари

През 2013 година България трябва да е готова с Договора за партньорство с ЕК, с текстовете на всичките оперативни програми и през същата година ще трябва да “прекара“ през системата толкова пари, колкото за периода от 2007-а до средата на 2012 година. Това заяви министърът по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев във вторник в лекция пред участниците в международна конференция на тема „Използване на средствата от ЕС: национални приоритети. Опитът на Полша“, цитиран от БТА. По думите му всичко това ще се случи със същия брой хора, които работят в системата в момента. Министърът няма притеснения по отношение на обема плащания, които системата трябва да обслужи, „защото упражнението с утрояване на резултата от всички предишни години го правим за втора година и системата показа, че може да понася подобно предизвикателство без особено напрежение“. Според него истинските трудности ще дойдат от съчетаването на тези ангажименти с навлизането на програмирането в зряла фаза. Дончев изрази надежда към края на годината да има приети нови регламенти, по които да се работи. Той подчерта, че в момента има много постановления на Министерския съвет, които регулират различни парчета от процеса. За да се въведе повече ред и яснота в системата, всички общи принципи и логика трябва да бъдат уредени в закон, който да стане факт в началото на следващата година.
В Полша има приет закон още за програмния период 2007-1013 г., тъй като законодателната рамка е абсолютно необходима, каза Марек Михалски, директор на Департамента за подпомагане на инфраструктурните програми. Експертът сподели опита на своята страна в усвояване на еврофондовете, като посочи, че в Полша има 5 оперативни програми на държавно ниво и 16 - на регионално. По думите му от изключително значение за усвояването на средствата е бил опитът, придобит от прилагането на оперативните програми от периода 2004 - 2007 г.
Очаква се съвсем скоро авансовото плащане на европроектите да се обезпечава не с банкова гаранция, а със записи на заповед, каза Дончев. По думите му банковата гаранция прави авансовото плащане толкова скъпо, че голяма част от фирмите се отказват от него. По отношение на сроковете за оценка на проектите той смята, че „период, по-дълъг от 6 месеца, е тотално безобразие“. Той допусна възможността за създаване на гаранционен фонд дори с публични средства, който да осигурява мостово финансиране на неправителствените организации.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване