06/05/12 21:43
(http://e-vestnik.bg/)

“Момичето с напалма” - 40 години по-късно

Асошиейтед прес

На спечелилата “Пулицър” снимка от 8 юни, 1972, 9-годишната Ким Фук тича по Шосе 1 край Транг Банг, Виетнам, след въздушна атака с напалм. Снимка: АП/БТА

На снимката момиченцето завинаги ще остане на 9 години и ще крещи “Много е горещо! Много е горещо!”, докато бяга по шосето от горящото й виетнамско село. Тялото й завинаги ще остане голо, след като капки от лепкавия напалм разтапят дрехите и части от кожата й като желирана лава. Тя завинаги ще остане жертва без име.

На фотографа на Асошиейтед прес Хюн Конг “Ник” Ют му отнема секунда, за да направи легендарната черно-бяла снимка преди 40 години. Тя пресъздаде ужасите на войната във Виетнам по начин, по който те не могат да бъдат описани с думи, помагайки на Америка да затвори една от най-тъмните страници в своята история.

Но зад снимката се крие друга малко известна история - за умиращо дете, имало късмета да срещне млад фотограф. Запечатан в хаоса на войната момент ще бъде за нея както спасение, така и проклятие по пътя й към това да разбере как е било предопределено да се развие животът й. “Наистина исках да избягам от това малко момиченце”, казва Ким Фук, която сега е на 49. “Но имам чувството, че тази снимка не иска да ме пусне”.

Всичко се случва на 8 юни 1972 г., когато Фук чува как войник изкрещява: “Трябва да бягаме от това място! Ще бомбардират тук и ще умрем!” Само секунди по-късно тя видяла жълтеникаво-пурпурния дим от бомбите, извиващ се около храма Као Дай, където семейството й се укривало в продължение на три дни, докато северновиетнамските и южновиетнамските сили водели сражение за контрола над тяхното село.

Малкото момиченце чуло силен шум над себе си и погледнало нагоре. Южновиетнамския самолет “Скайрайдър'’ ставал все по-голям, а шумът му все по-силен, накрая той се спуснал към нея, пускайки метални кутии, все едно някой подхвърлял яйца. Земята се разтресла. После се появила горещина сякаш от сто пещи и във всички посоки се разнесли оранжеви пламъци.

Лявата ръка на Фук, от китката до рамото, горяла. Нишките на памучните й дрехи веднага се изпарили. Дърветата заприличали на гневни факли. Мускулите и кожата били пронизани от болка. “Ще бъда грозна, вече не съм нормална”, помислила си тя, докато дясната й ръка докосвала мехурите по другата й ръка. “Хората ще ме гледат по друг начин”.

Изпаднала в състояние на шок, тя започнала да тича по Шосе 1 след по-големия си брат. Тя не виждала насъбралите се чуждестранни журналисти, докато тичала към тях, крещейки. После загубила съзнание.

Двадесет и една годишният виетнамски фотограф Ют, който направил снимката, закарал Фук до малка болница. Там му казали, че вече е твърде късно, за да се помогне на детето. Той обаче показал документите си на американски журналист и поискал лекарите да осигурят лечение на момиченцето и си тръгнал с уверението, че тя няма да бъде забравена.

“Разплаках се, като я видях да тича”, каза Ют, чийто по-голям брат бил убит по време на изпълнението на задача от Асошиейтед прес в делтата на южен Меконг. “Ако не й помогна - ако нещо се бе случило и тя умреше - мисля, че след това щях да се самоубия”.

Обратно в офиса в тогава подкрепяния от САЩ Сайгон, той проявил филмчето. При появата на голото малко момиченце всички се опасявали, че снимката няма да бъде публикувана заради строгата политика на агенцията срещу голотата.

Но на дългогодишния фоторедактор Хорст Фаас му бил необходим само един поглед и веднага разбрал, че това е кадър, който “е направен, за да наруши правилата”. Той заявил, че новинарската стойност на снимката далеч надвишава всякакви опасения ...

Публикувана на 06/05/12 21:43 http://e-vestnik.bg/14817/momicheto-s-napalma-40-godini-po-kasno/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване