06/05/12 17:17
(http://www.klassa.bg/)

Общини ще следят онлайн замърсяването на въздуха

До края на ноември 2012 г. всички общини, в които са били констатирани високи стойности на замърсяване с прахови частици, ще разполагат с онлайн-информация за показателите. Предвижда се и монтирането на специални дисплеи, които да изнасят данни за гражданите на открити места. Това заяви във вторник по повод Световния ден на околната среда министърът на околната среда и водите Нона Караджова. По думите й само през май заради обилните валежи праховото замърсяване е намаляло четири пъти, което налага редовното миене на улиците през останалото време, където това е възможно, за да се намали замърсяването на атмосферния въздух. Министърът съобщи още, че ще внесе проект на постановление в МС, според който от 1 октомври тази години всички полиетиленови торбички ще се предоставят на клиентите на магазините с продуктова такса, а не както беше до сега, само тези, които са под определени микрони дебелина.
Караджова уточни, че ще бъде предложено моторни превозни средства, които нарушават правилата и влизат в национални паркове, да бъдат конфискувани. Предвижда се и предложение към Министерството на регионалното развитие и благоустройството, когато се ремонтират пътища, там където това е възможно, да бъдат изграждани и велоалеи.
Представено беше и ново социологическо проучване, поръчано от МОСВ, което отчита екологичната култура на българина. През настоящата година само 0,1% от българите определят екологията сред основните си проблеми, като в същото време 84% твърдят, че екологията е тема, която силно ги вълнува. Над 70% от анкетираните определят състоянието на околната среда като „много и по-скоро лошо“, а за последните три години над 20% от анкетираните отговарят, че състоянието се влошава.
Около 90% са българите, които изразяват мнение, че биха се включили активно в системата на разделно събиране на отпадъци. В същото време се наблюдава висока степен на критичност на хората. 46% от анкетираните посочват самите тях като основна причина за замърсяването на околната среда, което е висок показател и говори добре за нас като нация, подчерта директорът на Института за социални изследвания и маркетинг МБМД Мира Янова.
Министърът на околната среда и водите съобщи също, че се открива конкурс за „Зелена България“ само за медии, като наградният фонд е 300 хил. лв. Началото на наблюденията върху публикациите и предаванията започва от 1 септември, а наградите ще бъдат връчени на 5 юни 2013 г.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване