06/05/12 16:37
(http://www.klassa.bg/)

Опасения от глобален спад предизвиква свиването на световните пари

Последните данни разкриват, че реалното предлагане на М1 пари (кеш и депозити със срок от един ден) за Китай, еврозоната, Великобритания и САЩ се свива от началото на пролетта. Евентуален по-нататъшен спад носи риск от повсеместна глобална рецесия, предупреждава Амброуз Ивънс-Причард. В САЩ, които досега бяха последната сигурна крепост, ясните признаци за този проблем нарастват. Нюйоркският Институт за управление на предлагането посочи, че индексът на бизнес активността ISM е отбелязал „изненадващ застой“ през май, като е слязъл от 61,2 през април на 49,9, като всяко число под 50 е знак за свиване. Безработицата се покачва отново след мрачни данни за заетостта за април и май, признак, че икономиката може да е спаднала под равнището на застой. В Северна Америка и Азия гневът от неуспеха на Европа да използва огромните си ресурси за задържането на пожара в Испания е все по-осезаем.
Данните за предлаганите пари в световен мащаб, събрани от Саймън Уорд в Henderson Global Investors, разкриват, че реалното предлагане на пари М1 за икономиките от Г-7 и водещите нововъзникващи сили от Е-7 е достигнало връх от 5,1% през ноември и оттогава е потънало на 1,6% през април. Данните обясняват защо цените на суровините претърпяват силен спад, като суровият петрол Брент се е понижил на 16-месечно дъно под 97 долара за барел. Предлагането на пари в Китай спада с най-бърз темп от началото на отчитане на данните. Шестмесечните реални пари М1 са мярката, която ни дава ранно предупреждение за икономическото производство с половин година по-рано. „Европа трябва да започне количествено облекчаване незабавно, а Китай трябва да разхлаби паричната си политика“, заяви Уорд. Американците може да действат първи. Инвестиционната банка Goldman Sachs очаква председателят на Федералния резерв Бен Бернанке да обяви количествено облекчаване в четвъртък. В Мадрид и Милано фондовите пазари се оживиха, като водещи бяха банковите акции. Това се дължеше на слухове, че ЕС планира да рекапитализира банките пряко с фондове от механизма за спасително финансиране на ЕС.
Еврокомисарят по икономическата и валутна политика Оли Рен коментира, че използването на Европейския механизъм за стабилност за спасяване на кредитори е „сериозна възможност“, като добави, че е наложително „да се премахне връзката между банките и суверените“. Все още обаче няма знак, че Германия ще бъде склонна да се откаже от ветото си над подобни действия, които според Берлин са причина за всеобщата задлъжнялост. След като се срещна с президента на комисията Жозе Мануел Барозу, канцлерът Ангела Меркел не позволи обсъждането на незабавен „банков съюз“, като каза, че въпросът не може да бъде уреден бързо. Тя предложи вместо това надзор на банковия сектор на ЕС като „средносрочна цел“. Нейният говорител заяви, че възможности, подобни на еврооблигации, могат да бъдат обмислени в далечно бъдеще. „От националните правителства зависи да решат дали искат да получат тази помощ. Това важи също и за Испания“, каза той. Прибягването до Европейския механизъм за стабилност за финансиране на банките ще бъде посрещнато със силна съпротива от парламентите в Германия, Дания и Финландия. Високопоставен служител от ЕС заяви, че социалдемократите в Германия имат все по-хладно отношение към еврооблигациите. „Те поглеждат към данните от обществените проучвания и потръпват. Германският народ не е склонен да хвърля пари в бездънна пропаст“, каза той.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване