06/05/12 17:37
(http://www.klassa.bg/)

Социалистите в Сърбия: Предпочитаме да управляваме с демократите на Тадич

Неясен остава бъдещият кабинет в Сърбия, макар от Социалистическата партия да увериха, че тяхна цел е формирането на правителство с демократите на Борис Тадич, предаде радио В92. В интервю пред телевизионния канал на B92 вицепредседателят на Социалистическата партия Славица Джукович - Деянович заяви: "За момента не мислим за коалиция с Прогресивната партия, защото споделяме много от възгледите на демократите и нашата крайна цел е да формираме правителство с тях". В понеделник новият президент Томислав Николич проведе консултации със Сръбската прогресивна партия, която доскоро ръководеше. От централата й също изявиха желание да формират коалиционно правителство със социалистите. На парламентарните избори Прогресивната партия спечели най-много места в Скупщината – 73. Но за нужното мнозинство от 126 гласа тя трябва да се коалира поне със социалистите, които имат 44 места, като дори тогава ще е нужна и трета партия в конфигурацията на кабинета.
По неофициални данни демократите са много по-напред в преговорите за коалиция със социалисти и либерали. Според "Болкан инсайд" кабинетът ще се състои от 15 министерства, като 7 от тях ще са за демократите, 5 за социалистите и 3 за либералите. Това не е първото им коалиционно партньорство, след като вече няколко години управляват местния парламент в Белград при подобни отношения, отбелязва изданието.
В желанието си страната да не остава още дълго без правителство, новоизбраният президент Томислав Николич потърси съвет от главата на Сръбската православна църква патриарх Ириней, казвайки, че "не боли" да се допиташ до по-мъдрите, особено в трудните времена като тези. Какво го е посъветвал патриархът, Николич не разкри.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване