06/05/12 21:44
(http://e-vestnik.bg/)

Сп. “Икономист”: “Златната ера на природния газ” може да е по-екологична, отколкото смятат “зелените”

Резервоар за отработени води след фракинг в Пенсилвания. Снимка: донън.ком, блог

Бумът на “неконвенционалния” добив на газ в Съединените щати продължава да удивява. Между 2005 и 2010 година секторът, който добива природен газ от шисти, като ги “бомбардира” с вода и химикали - метод, известен като хидравлично разбиване или фракинг - нараства с 45 процента годишно. Като дял от общия добив на природен газ, шистовият газ е нараснал от 4 процента през 2005 година до 24 процента сега.

Съединените щати добиват толкова много газ, че не знаят какво да правят с него. Хранилищата в страната бързо се пълнят, а цените на суровината (които, за разлика от тези на петрола, се определят на регионална основа) се сриват. Миналия месец те потънаха до равнище, по-малко от една шеста от цената преди бума и твърде ниско, за да не бъдат на загуба производителите.

Това са проблеми, на които повечето европейски и азиатски държави, плащащи съответно приблизително четири и шест пъти по-скъпо за необходимия им газ, биха завидели. Газовият бум в САЩ дава на страната огромно икономическо предимство. Той създаде стотици хиляди работни места, пряко или непряко. При това съживи няколко промишлени сектора, включително нефтохимическия, в който суровина е етанът, произвеждан от природен газ.

Цената на газа по всяка вероятност ще се повиши през следващите няколко години заради нарасналото търсене. Петер Фозер - шефът на Royal Dutch Shell, петролна компания с големи инвестиции в добива на шистов газ - дори очаква тя да се удвои до 2015 година. Все пак цената ще остане под равнищата в Европа и Азия, така че секторът би трябвало още да нараства. Изчислено е, че Съединените щати разполагат с достатъчно газ, за да запазят своя добив на сегашното ниво в продължение на повече от един век.

Това е удивително. Само преди пет години се очакваше Съединените щати да бъдат голям вносител на газ. Между 2000 и 2010 година страната изгради инфраструктура за връщане в газообразно състояние (регазификация) на над 100 милиарда кубични метра втечнен природен газ (ВПГ), внасяни от чужбина. САЩ обаче внесоха през 2011 година едва под 20 милиарда кубични метра ВПГ. В момента се полагат усилия за превръщане на неизползваните терминали за регазификация в съоръжения за втечняване на газ, за да бъде изнасян ВПГ.

Ударните вълни от газовия бум в Съединените щати се усещат на други места. Разработването на огромното руско газово находище Щокман в Баренцово море - проект на стойност 40 милиарда долара, замислен да снабдява САЩ с ВПГ - бе спряно. Катарският ВПГ, предвиден някога за Съединените щати, отива за жадната за енергия Япония.

Очаква се обаче още по-дълбока промяна, предвид възможностите за добив на шистов газ в голям мащаб в Китай, Австралия, Аржентина и няколко европейски страни, сред които Полша и Украйна.

Миналата година Международната агенция за енергия (МАЕ) излезе с поощрителен доклад, озаглавен “Дали не навлизаме в златна ера на газа?”. На 29 май МАЕ разпространи негово продължение, от чието заглавие въпросителният знак е махнат. Новият доклад предвижда утрояване на предлагането на неконвенционален газ между 2010 и 2035 година, довеждайки до по-бавно нарастване на цените спрямо очакваното в противен случай. МАЕ прогнозира, че това ще увеличи световното търсене с над 50 процента.

Свобода на фракинга в САЩ

Не всички са настроени толкова оптимистично. Бумът на шистовия газ в САЩ бе предизвикан от съвпадане на фактори: “отворен достъп” до газопроводите, който насърчи рискованите проучвания; изобилие от сонди и друга инфраструктура; и силни права на собственост, доколкото собствениците на земя имат права над природните ресурси под нея. Малко от тези условия са налице на други места в своята съвкупност.

Европа разполага с добра мрежа от газопроводи, които на теория са ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване