06/05/12 21:43
(http://e-vestnik.bg/)

“Форбс”: Пазарите ще свалят Путин

Путин отново на трона
Владимир Путин положи клетва като президент на тържествена церемония в Кремъл. Снимка: официален сайт

Финансовите пазари наказват Русия за преизбирането на Владимир Путин на президентския пост и очевидно свидетелстват, че инвеститорите повече няма да се примиряват с путинския стил на бизнес.

Финансовите пазари отправят ясно послание на Путин: Този път не. Откакто Путин бе преизбран в началото на март, руският индекс RTS падна с почти 30%. В същия период рублата девалвира 15% спрямо долара, потъвайки до най-ниските си равнища от периода на световната финансова криза през 2009 г.

Инвеститорите напускат Русия, 42 милиарда долара са изтеклите капитали от страната само за първите 4 месеца на 2012 г. Миналата седмица дори BP обяви, че е готова да напусне Русия и да излезе от деветгодишното си съвместно предприятие TNK-BP, което е най-голямата чужда инвестиция в руската нефтена индустрия.

Междувременно, със срива на петролните цени до осеммесечно дъно, Путин е лишен от главната си опора, която му позволяваше да изтъква като своя заслуга повишението на жизнения стандарт на много руснаци.

„Може да се види как стъпка по стъпка пазарят губи доверие в Путин“, коментира неназован мениджър от хедж-фонд. „Сегашните цени на суровия петрол са катастрофа за руския бюджет“, допълва той.

В силните дни на Путин, елитът от руски милиардери си решаваше споровете внимателно и тихо. През последните седмици, обаче, Роман Абрамович и Олег Дерипаска водят съдебни битки помежду си на открити съдебни заседания в Лондон. Дерипаска също така участва в арбитражно дело, което ще бъде гледано в Лондон по повод на спора му с Виктор Векселберг.

Управлението на Путин винаги се е опирало не толкова на страх, колкото на негласна сделка със зараждащата се средна класа. Сега обаче срещу Путин се появи равен по сила противник – срещу него въстана пазарът.

БТА

Публикувана на 06/05/12 21:43 http://e-vestnik.bg/14820/forbs-pazarite-shte-svalyat-putin/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване