07/09/12 16:29
(http://www.klassa.bg/)

БВП е нараснал за сметка на налозите, събрани неправомерно от бизнеса

Брутният вътрешен продукт (БВП) е нараснал за сметка на данъците, събрани неправомерно от бизнеса, заяви Божидар Данев, изпълнителен директор на Българската стопанска камара (БСК), на пресконференция в понеделник. По думите му БВП на България за първото тримесечие на годината има ръст 0,5% в сравнение с предходното, при положение че основните му компоненти сочат надолу - потреблението е намаляло, търговският дисбаланс е минус 800 млн. лв., публичните разходи също са намалели. „Затова имаме и излишък, който се точи от коректния бизнес“, обясни той.
През последните шест месеца се наблюдава експанзия на ДДС измамите, като месечно се източват над 50 млн. лв. от хазната. Основният проблем е, че законът за ДДС позволява данъчните да събират два пъти данъка от коректни фирми. В резултат над 50 000 фирми са глобени неправомерно с актове. За да защитят дружествата, които работят на светло, от БСК са изпратили на НАП, ДАНС и МВР списък с около 50 фирми, за които имат информация, че точат налог. Според Данев става дума за истинска епидемия, разразила се по законов път. 
От 2 г. българските фирми живеят в данъчен ад, а най-големият крадец на ДДС е държавата, заяви Кирил Вътев от асоциацията на месопреработвателите. „От НАП очакват всяка фирма да познава счетоводството на доставчиците си, до което няма как да имаме достъп. И данъчните прилагат коварство - те знаят кой доставчик не е внесъл ДДС, но започват да санкционират наред, не се признават фактури и не става ясно коя сделка се приема за действителна. В резултат - има спрели работа фирми, съкращения на хора, навлизане на вносни продукти“, коментира Вътев. Той заяви още, че данъчните вменяват контролни функции на легитимни фирми, предупреждавайки ги да внимават с кого търгуват. „Ние правим бизнес, не се занимаваме с издирвателна дейност“, заяви Сабина Влахова от Съюза на българските мелничари. Според нея фирмите фантоми са недосегаеми, а държавата би могла да се справи с проблема.
За да се спре с фалита на български фирми и намаляване на инвестициите, местното производство и износа, от БСК настояват да се изгради публичен регистър с данни за постъпленията на ДДС и акцизи, вкл. и възстановяването им в законов срок. Сред възможните решения на проблема са и проследяването на паричните потоци на изрядните дружества, както и бързо и ефективно прилагане на наказателното законодателство към всички потърсени и „ненамерени на адрес“ фирми. От бизнеса настояват и за отмяна на солидарната отговорност на всеки доставчик за дължим и невнесен данък от друго лице, ползвало данъчен кредит, както и да се въведе облекчен ред за разкриване на банкова тайна пред НАП. Сред останалите предложения на бизнеса за  преодоляване на данъчните измами и източването на ДДС са промяна в  законодателството за увеличаване на наказанията за „първото неизрядно данъчно задължено лице“, както и инкриминиране на продажби с фалшиви фактури.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване