07/09/12 16:53
(http://www.klassa.bg/)

Болести, които ни дебнат по плажовете

Лятото вече е в разгара си, а с него и желанието да се скрием от жегите и да се топнем в някой басейн или в морето.

За да съумеем да се предпазим от опасностите, които ни дебнат по плажа и по басейните, трябва да сме наясно какви са те.

Сред най- често срещаните зарази, които са в състояние да ни скапят напълно дългоочакваната почивка са гъбичките, болестите предавани по полов път и стомашно- чревните инфекции. В действителност няма универсална рецепта, с която да се предпазим от тях на 100%, но има някои прости правила, които трябва да спазваме, за да сведем до минимум опасността от зараза.

Избягвайте позанемарените обществени басейни, където не се слагат достатъчно пречистващи химикали. Макар химическите препарати да не са никак полезни, са за предпочитане пред бактериите, които виреят във водата. Когато лягате върху шезлонгите или направо върху земята, задължително си постилайте лична хавлиена кърпа отгоре, за да не пипнете някоя зараза. Когато излизате от водата, по-добре подсушавайте краката си веднага, за да намалите риска от зараза с гъбички.

Лекарите съветват да не ходим боси и в никакъв случай и да не използваме чужди вещи дори те да са на наши близки познати. Гъбичките са изключително неприятни и много трудно лечими. Характеризират се със силен сърбеж, зачервяване и нацепване на кожата.

Басейните са идеална среда за полово преносими болести като кондиломи и хламидия.

В естествените водоеми пък, като язовирите, езерата, реките, където много хора прекарват свободното си време, също има опасност от зарази. На тези места се разпространяват най- вече стомашно- чревните инфекции. За да не съжалявате след това, най- добре е да отбягвате изобщо да влизате в случайни водоеми.

Непакетираната храна по откритите щандове крие не по- малко опасности през летните месеци.Тези места са истински е рай за развитие на редица зарази и бактерии.

100% сигурност от инфекции и зарази няма, но пък може да вземаме необходимите мерки, за да сведем до минимум неприятните изненади по време на почивката.

Shashavo.net

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване