07/09/12 17:21
(http://offnews.offroad-bulgaria.com/)

Борисов – Politikat.net: обещано и проверено

На 8 юли създателите на сайта Politikat.net Асен Генов и Константин Павлов – Комитата се срещнаха с премиера Бойко Борисов и министрите Цветан Цветанов, Делян Добрев и Симеон Дянков, за да уточнят доколко кабинетът спазва обещанията си.

Във встъпителното си обръщение премиерът Борисов отбеляза, че е поласкан от проекта „Бойкометър“, но също така отрече, че от 400 обещания, цитирани в сайта, само 10 са били изпълнени.

Министър-председателят веднага побърза да отбележи изпълнените обещания като посочи забраната, която правителството въведе за генно-модифицираните храни, мораториума върху шистовия газ, забраната за АСТА, спирането на проекта Бургас-Александруполис, решението за АЕЦ „Белене“, както и промените в Закона за горите, съобразен с еколозите.

„Винаги съм считал, че правителството не е избрано за 4 години, за да може да прави каквото си иска, а за да има диалог с гражданското общество“, обясни Борисов.

Ето и част от разговора между Бойко Борисов и създателите на портала Politikat.net:

Асен Генов: Споменахте АСТА. Каква ще бъде реакцията на парламентарното мнозинство на ГЕРБ по отношение на подписаното споразумение в контекста на това, че европейският парламент отхвърли преди няколко дни АСТА? Подписът ще бъде ли оттеглен?

Бойко Борисов: Разбира се.

Асен Генов: Казахте, че казусът „Белене“ ще приключи правно до април 2012 г. До този момент няма информация, че „Белене“ е приключен документално и юридически като казус. Какво е актуалното му състояние?

Бойко Борисов: Водим две съдебни дела: едно в Париж и едно в Женева. Актът на парламента и решението на Министерски съвет са документалното решение на този проблем. От тук нататък следват технически и технологични действия, в момента енергийното министерство и руската НЕК вървят към приключване на проекта. Защо да не може да се каже, че това обещание не сме го изпълнили? Технологично може и години да го търкаляме.

Константин Павлов-Комитата: Вие казахте преди няколко дни на вътрешния министър Цветанов, че журналисти, които обслужват мафията, не са журналисти. Какво точно означава „медиите обслужват мафията“, коя мафия обслужват?

Бойко Борисов: Много лесно можеш да си изградиш с пари медия в България. Проблемът със свободата на медиите е не че правителството им влияе, а че собствениците им влияят в завсимост от своя интерес. Мафията може да е енергийна, земеделска, криминална, финансова. Не се хащайте за думата.

Константин Павлов – Комитата: На 1.09.2011 г. – „до половин-една година електронното правителство в България трябва да заработи“. Каква е ситуацията там?

Бойко Борисов: Над 40 услуги се извършват между отделните министерства и агенции. А външното министерство изцяло работи само на електронен принцип. Системата за разплащане е също много голяма крачка. Единственото, което ни бави, е кадастърът. За да изградим кадастър, ни трябват над 150 млн.лв., а ги нямаме.

Асен Генов: В едно ваше изявление на 23 март 2012 г. сте обещали да промените поръчката за осъвременяване на съществуващите в държавната администрация софтуерни продукти на Майкрософт, ако главният секретар на МС не успее да убеди опозицията в прозрачността и яснотата на процедурата.

Бойко Борисов: Поръчката е в съда.

Относно протестите за Закона за горите и злоупотребите в лесовъдството премиерът Борисов отговори, че по данни на Евростат за три години гората в България се е увеличила, което съвпада с времето, когато той е дошъл на власт.

В края на срещата двете страни се договориха да поддържат контакт през определен период от време, за да отчитат изпълнените и неизпълнените обещания.

Премиерът уточни, че има и други фактори, които може да повлияят на сроковете на обещанията, като наводнения, взривове, все неща, които не могат да се предвидят. Това обаче не дава право даденото обещание да се счита за неизпълнено обещание.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване