07/09/12 16:14
(http://offnews.offroad-bulgaria.com/)

Борисов: Изгответе закон за медиите, аз ще го приема

Изгответе закон за медиите, след като се съберете представители от всички медии, а аз ще поема ангажимента да го прокарам в парламента. Това заяви премиерът Бойко Борисов в интервюто на блогърите Асен Генов и Константин Павлов-Комитата, което се проведе в неделя сутринта.

Изказването на министър-председателя дойде след въпрос от страна на създателте на PolitiKat.net какво е визирал с твърдението си, че някои медии обслужват мафията и може ли правителството да вземе мерки за изчистването от влияние в медиите. „България е 80-а по свобода на словото. Според Вас това на обслужването на мафията ли се дължи и може ли правителството да направи нещо за подобряване на свободата?“, попита Константин Павлов.

След разяснения от страна на Борисов, че правителството е с вързани ръце, защото Унгария си е позволила да приеме закон за печата и след това Европейският съюз е започнал да й „отмъщава“, дойде и предложението за изготвяне на закон от самите журналисти и представители на гражданското общество.

„В противен случай веднага ще се появят заглавията „Борисов иска да сложи юзди на медиите“. Аз мога даже заглавията да ви кажа веднага“, обясни премиерът, след което вътрешният министър Цветан Цветанов направи първото си включване в разговора с обяснението, че няколко медии са си позволили да не отразяват обективно фактологическа информация и след това са писали опровержения. Що се отнася до това коя е „мафията“, която обслужват медиите, Борисов отново взе думата и подчерта, че не трябва да се хващаме за думата, защото под „мафия“ се разбира както енергийна, така и криминална, земеделска или фармацевтична мафия.

До този въпрос обаче се стигна 25 минути след началото на срещата – първите 10 минути бяха запълнени с уводен монолог от страна на премиера, а останалото време беше заето от пространното отговаряне на два въпроса. Именно в първоначалната си „реч“ Борисов се похвали за това колко адекватно е реагирало правителството с отказа си от ACTA. Малко по-късно на въпрос на Асен Генов дали категорично ще се откажем от споразумението сега, след като и Европейският съюз го отхвърли, министър-председателят гарантира, че това ще се случи, но заяви, все така с гордост, че България е била първата отказала се от него страна. Обективната истина обаче е, че ние сме шести. Подписа си от ACTA преди нас оттеглиха Полша, Чехия, Словакия, Латвия и Германия.

При следващия въпрос от страна на блогърите за изказване на Борисов от 2006 г., премиерът не успя да си помни каква длъжност е заемал по това време и се наложи Генов и Павлов да му разяснят, че е станал кмет на София през 2005 г., докато самият той смяташе, че през 2006 г. Е бил главен секретар на МВР.

Малко след първите 30 минути участие взе и финансовият министър Симеон Дянков, който посочи като постижение на ГЕРБ факта, че данъците в България не са вдигнати, след което отново думата беше взета от Бойко Борисов, за да стане ясно, че ние сме почти единствените, които не са се изкушили да вдигнат ДДС, което иначе било най-лесният начин за събиране на пари от данъци.

„Тъпня, пълна тъпня“ пък нарече Борисов изказването на депутата от ГЕРБ Емил Димитров, че „гората е наша, властта е наша и ще си правим каквото поискаме, въпреки вашите искания” по време на среща със земеделци и граждани. Премиерът изрази надежда, че Димитров не е казал наистина това нещо, но беше категоричен, че ако го е казал, ще трябва да се извини.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване