07/09/12 15:59
(http://www.klassa.bg/)

Брюксел дава 8,1 млрд. евро за научни изследвания през 2013 г.

Общо 8,1 млрд. евро ще бъдат отпуснати  от ЕК през 2013 г.  за научни изследвания по Седма рамкова програма, съобщиха от представителството на комисията у нас. Целта е да се финансират проекти и идеи, които ще засилят конкурентоспособността на Европа и ще спомогнат за решаването на такива проблеми, като здравето на човека, опазването на околната среда и намирането на нови решения за справяне с все по-трудните предизвикателства, предизвикани от урбанизацията и управлението на отпадъците. Отпуснатите финансови средства, за които могат да кандидатстват организации и предприятия във всички държави — членки на ЕС, и в страните партньори, представляват по-голямата част от предложения от ЕС за 2013 г. бюджет за научни изследвания, който възлиза на 10,8 милиарда евро.
Eвропейският комисар по въпросите на изследователската дейност, иновациите и науката Мойра Гейгън-Куин заяви, че ако Европа иска да продължи да е конкурентоспособна в условията на XXI век, трябва да подкрепим научните изследвания и иновациите, които ще спомогнат за създаването на растеж и работни места сега и занапред. Високата степен на конкуренция за финансиране от ЕС гарантира, че парите на данъкоплатците се предоставят на най-добрите проекти, с които се търси решение на проблеми, отнасящи се за всички нас, каза Мойра Гейгън-Куин.
Общо 4,8 млрд. евро са предназначени за тематични приоритети в сферата на научните изследвания. Индустриалните иновации ще се подпомагат посредством близки до пазара дейности, като пилотно въвеждане, демонстрации, стандартизация и трансфер на технологии.
На малките и средните предприятия (МСП) ще бъде отделено специално внимание под формата на финансов пакет на стойност до 1,2 милиарда евро.
Около 2,7 млрд. евро ще помогнат за утвърждаването на Европа като притегателен център от световна класа за изследователите, най-вече чрез отпускането на индивидуални стипендии от Европейския съвет за научни изследвания (1,75 милиарда евро) и чрез дейностите по програмата "Мария Склодовска-Кюри" (963 милиона евро) за обучение и мобилност на изследователи.
За да може отличната научноизследователска дейност да бъде по-широкоразпространена, в момента се подготвя нова инициатива "Катедри на Европейското научноизследователско пространство".  С пилотна покана, за която е заделен бюджет от 12 милиона евро, ще бъдат избрани общо пет "Катедри на ЕНП", които ще бъдат разкрити в университети или други допустими научноизследователски институции в по-слаборазвити региони в пет различни държави от ЕС.
Повечето покани за представяне на предложения (покани за участие в търгове за финансиране) ще бъдат публикувани на 10 юли, а през есента ще бъдат обявени още няколко специфични покани за представяне на предложения. Набелязаните в настоящата покана по Седмата рамкова програма иновативни тематични приоритети в сферата на научните изследвания включват: около 155 млн. евро за инициативата "Океани на бъдещето" за подпомагане на устойчивия растеж в мореплавателския и морския сектор, около 365 млн. евро за технологии, които ще преобразят градските зони в устойчиви "интелигентни градове и общности",  близо 147 млн. евро за борба с нарастващия брой резистентни на лекарства бактерии и почти 100 млн. евро, заделени за иновативни решения във връзка с управлението на сладководните ресурси.
Поканите за представяне на предложения са насочени също така към формулираните в "Програма в областта на цифровите технологии" цели за финансиране на научните изследвания в сферата на ИКТ, като за тематичния приоритет "Информационни и комуникационни технологии" са заделени почти 1,5 млрд. евро.
Ще бъдат отпуснати около 970 млн. евро за финансиране на МСП по линия на тематичните приоритети в сферата на научните изследвания. Сред другите мерки са допълнителни 150 млн.  евро за гаранции за привличането на кредити от 1 милиард евро за МСП и предприятия със среден размер (малко по-големи предприятия, с не повече от 500 служители).
Очаква се обявените 8,1 млрд. евро да привлекат още 6 млрд. евро публични и частни инвестиции за научните изследвания, да увеличат заетостта с 210 000 работни места в краткосрочен план, а в срок от 15 години да генерират още 75 млрд. евро под формата на растеж .
Седмата рамкова програма, стартирала през 2007 г., е с общ бюджет в размер на 55 млрд. евро за научни изследвания и иновации. Досега чрез нея са подпомогнати около 19 000 проекта с над 79 000 участници (университети, научноизследователски организации и предприятия) във всички държави - членки на ЕС, като общите инвестиции по линия на ЕС възлизат до момента на 25,3 млрд. евро. Прогнозата е, че до 2013 г. Седмата рамкова програма също така ще е подпомогнала пряко кариерите на около 55 000 изследователи.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване