07/09/12 15:57
(http://www.klassa.bg/)

И социологията се нуждае от прозрачност

Социолози се скараха в понеделник в ефира на bTV, а повод за свадата им стана твърдението, че у нас се злоупотребява със социологическите данни.
Съмненията за поръчкови социологически проучвания у нас не са от вчера и за съжаление за тях има и сериозни основания. Знаят се политическите пристрастия на повечето социолози, предполага се и какви са и финансовите им зависимости. Неслучайно определени политически партии предпочитат да работят с определени агенции, а от други бягат като дявол от тамян.
Самите социолози също признават с половин уста, че в тяхната гилдия има подмолни игри, но когато стане дума за конкретика, се стига до  „знам там нещо за един човек“ и категоричното нежелание да се говори с факти. А това е дълбоко нередно и неприемливо, защото манипулацията на социологически данни е злоупотреба с доверието на хората, изкривяване на мнението им и в крайна сметка води до сериозни заблуди сред обществото. В този смисъл злоупотребата с обществените нагласи е съизмеримо с лъжливите предизборни обещания и дори с купуването на гласове и също като тези две грозни явления в политическия живот у нас трябва да бъде заклеймена.
Това обаче не може да стане с благопожелания, а с ясна воля от страна на политиците и на социолозите. Ясно е, че политиката и социологията са в симбиоза, но никъде не е казано, че тази симбиоза трябва да придобива манипулативни форми. Затова може би първата стъпка трябва да бъде въвеждането на пълна прозрачност в социологическите агенции. Щом се правят одити на болници, частни фирми и държавни учреждения, няма нищо лошо такива да се правят и в агенциите. А срещу т. нар. плащане под масата също има механизъм за противодействие и той се казва граждански контрол.
Тези мерки може би звучат прекалено идеалистично и със сигурност биха срещнали сериозен отпор, но са наложителни. Не е редно една медия например да става обект на критики и санкции, защото някой водещ е казал неприлична дума в ефир или пък е засегнал някого, а социолозите, които също в известна степен формират общественото мнение, да остават безнаказани, въпреки че могат да подведат милиони хора. Само с крути мерки социолозите ще си върнат доверието на хората, а изследванията им ще придобият по-голяма тежест. Защото сега дори една „развалена рибка“ да има в гилдията, от нея страдат всички – дори и честните професионалисти. 
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване