07/09/12 17:04
(http://www.klassa.bg/)

Социолози се обвиняват в манипулиране на общественото мнение



„Има злоупотреба със социологически данни, и то не само в предизборен период. Те могат да влияят много мощно върху формирането на общественото мнение, например при лобиране за поправки в закон или приемане на различни политики.“ Това каза в понеделник социологът от „Алфа рисърч“ Боряна Димитрова пред bTV.
Тя директно обвини колежката си Мира Радева, че е спечелила непрозрачно обществена поръчка.
Преди това Радева излязла с проучване, поръчано от пиар агенцията на „Витоша ски“, в което протестиращите на „Орлов мост“ били определени като хора с объркани глави.
Ден-два след това агенцията й MBMD получила поръчка и от Министерството на образованието за изследване на ефекта от младежките политики. „Това случайно съвпадение ли е?“, попита Боряна Димитрова.
Мира Радева се защити, като отговори, че изследването за Закона за горите било коректно и изключително важно, защото показвало гледната точка на една група хора. Тя се почувствала огорчена от колежката си от „Алфа рисърч“, която я била изкаляла заради една обществена поръчка.
След като се скараха, социолозите коментираха и предложението на депутата Яне Янев задължително да се обявява кой е поръчал дадено социологическо изследване.
Мира Радева обясни, че това не може да стане, защото противоречало на кодекса на международната организация ЕЗОМАР, в която нашите агенции били членове.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване