07/09/12 16:07
(http://www.klassa.bg/)

Тотю Младенов: Дянков е положително настроен за добавките на пенсионерите

Даването на коледни добавки на пенсионерите ще зависи от изпълнението на бюджета, но финансовият министър Симеон Дянков е положително настроен към такива добавки.
Това съобщи в понеделник социалният министър Тотю Младенов по повод предложението на КНСБ за еднократна компенсация на пенсиите до 400 лева заради поскъпването на тока. Във връзка с друго предложение на синдиката за целево увеличение на ниските заплати, отново заради по-високата цена на електричеството, социалният министър припомни, че през следващия отоплителен сезон домакинствата с право на енергийни помощи ще получават по-висока сума в сравнение с миналата година.
За най-бедните домакинства, които използват целева помощ за отопление, вече са осигурени 11 милиона лева, за да се увеличи месечното им подпомагане за есенно-зимния сезон, като сумата се вдига с 8 лева на месец, каза още Младенов.
Министър Младенов подкрепи идеята за свикване на съвета за тристранно сътрудничество, за да бъдат обсъдени мерки във връзка с по-скъпия ток.
Тотю Младенов говори малко след като подписа договор с образователния министър Сергей Игнатов за съвместни действия на МТСП и МОМН за насърчаване на младежката заетост.
Целта е всички млади, отпаднали от образователната система или завършили образованието си, да бъдат въвлечи в трудова дейност.
Агенцията по заетостта ще е свързващото звено между двете министерства. Чрез нейните структури, координирани в частните агенции за работа, ще постъпва информация за социалния статус на всеки младеж между 16-25 години и в срок от 4 месеца ще му бъде намерена работа. При евентуален отказ законът предвижда санкция от 6 месеца без регистрация в Бюрото по труда.
Министър Младенов подчерта, че до септември трябва да бъдат предприети поправки в Закона за заетостта, които да улесняват процедурите за ученически и стажантски работни договори. От началото на годината 12 000 работни места са били заети от младежи, като от МТСП очакват броят им да нарасне още до края на годината.
По данни на социалното министерство през юни тази година безработицата в България е с 0,2 процента по-ниска от май и възлиза на 354 хил. души общо. От тях 70 868 са младежи на възраст до 29 години.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване