08/27/12 16:34
(http://www.klassa.bg/)

"Уестингхаус" ще извърши предпроектното проучване за VII блок в АЕЦ "Козлодуй"

Американската компания „Уестингхаус” е избраният изпълнител на предпроектното проучване за изграждане на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“ срещу 999 500 евро. В присъствието на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев в понеделник беше подписан договор с компанията. Документът беше подписан от Хавиер Гонзалес, вицепрезидент за Южна Европа за „Уестингхаус” и от Любен Маринов, изпълнителен директор на проектната компания за изграждане на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй”.
Ив Браше, президент за Европа на "Уестингхаус" каза, че компанията има дълъг опит в областта на ядрената енергетика, работила е по подобен проект в Чехия Целта му е изпълнителят да представи социално-икономически анализ, оценка на икономическата целесъобразност, както и анализ на наличните технологични възможности за новата мощност.
Окончателното предложение на щатската компания е  намалено с 16 % от първоначалното предложение, каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.
Според Валенин Николов, изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй" се предвижда  окончателният доклад на консултанта да бъде готов до март 2013 г. Българската страна очаква да бъде извършен пълен анализ на проектите на останалите компании включително на „Атомекспортстрой“ преди да излезе с окончателното предложение.
В процедурата участваха пет компании, „Уестингхаус” е избрана заради най-добрата оферта. Останалите са френската „Арева“, която участва и в тандем с японската „Мицубиши“, българската „Риск Инженеринг“ на председателя на Българския атомен форум Богомил Манев, както и „Уорли Парсънс“. Решението за изграждане на нов реактор в Козлодуй бе взето почти едновременно с отказа на правителството от АЕЦ "Белене" през пролетта на 2012 г. Затова се предвиждаше на площадката да бъде монтиран реакторът, поръчан на "Атомстройекспорт" и частично платен от България.
"Уестингхаус" заяви сериозен интерес към изграждането на нов блок на АЕЦ Козлодуй, при това със собствени средства, още през 2009 г. По-късно, през 2011 г. компанията отказва участие в АЕЦ "Белене", като се мотивира с остарялата технология на "Атомстройекспорт", но отново потвърждава готовността си да участва в изграждането на нова мощност в АЕЦ "Козлодуй".  Тогава тя представи параметрите на реактора си от ново поколение 3+ AP 1000. Концернът вече подготвя изграждането на четири такива мощности в САЩ, обяви вицепрезидентът  за ЮжнаИзточна Европа Хосе Гутиерес. Той обаче не коментира цената на един такъв реактор. Поколението 3+ са по-добри от реакторите трето поколение, каквито бяха предвидени за АЕЦ "Белене". Реакторите на "Уестингхаус" съчетават системи за пасивна и активна безопасност, скоростта за изграждането е едва 36 месеца и е по-лесен за използване.
„Отсега има инвеститорски интерес. При условие, че се направят добре стъпките и се прецени рискът за всяка една от стъпките и този риск намалее след като лицензираме площадката, аз мисля, че инвеститорите ще излязат наяве. Сигурен съм, че ще имаме повече от трима инвеститори, между които да избираме”, каза още шефът на АЕЦ "Козлодуй".

Предстои да бъде направена Оценка на въздействието върху околната среда и геоложко проучване, за които ще бъдат избрани други изпълнители.  Очакванията са те да не надхвърлят цена от 5-6 млн. лева.  За сравнение - същото предпроектно проучване с ОВОС и геоложко проучване за АЕЦ "Белене" е струвало около 32 млн. евро, каза министърът.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване