09/11/12 22:16
(http://e-vestnik.bg/)

За Бареков и прекомерното надуване на жабата

Иво Инджев

Бедни ми, бедни читателю, бедна ти е фантазията какво ни чака още… Чака ни офанзива на властта срещу недоволните. Но не срещу гражданите - неее, тази власт не е такава. Тя не влиза в пряк сблъсък с баба Гицка и чичо Пенчо. Тях гледа да ги котка, защото са избиратели. Властта просто избирателно ще води безпощадна война с някои изразители на очакваното в последната, в предизборната година недоволство.

Военните му казват на това „точкови удари”. Аз бих добавил, че доколкото ще бъдат ангажирани преди всичко манупилираните, заплашените, заплатените редакции и техните медийни остриета, това може да бъде наречено също така и с нашумелия през последните години боен термин (не)приятелски огън.

Вгледайте се в някои „малки размествания” в собствеността и ръководството на вестниците и особено на телевизиите, които вече започнаха бомбардировката. Ако посочите поне една промяна в есенните схеми, която поне малко, от кумова срама, да мирише на заявка за опозиционност, ще си изям компютъра.

Но това, което ще видите, ако наистина се вгледате, е още нищо в сравнение с онова, което още не сте видели, но се задава. Очаквайте например голямо завръщане на ТВ 7, където ври и кипи подготовка за предизборната медийна война срещу враговете на ГЕРБ. На старта се готви говорителят на властта Николай Бареков, който до такава степен се компрометира през миналия боен сезон в очите на нормалните хора, че доста колеги с прилична журналистическа биография са отказали на неприличните му предложения за работа в новата схема (макар и гарнирани с неприлично големи финансови примамки).

Идеята на властниците, чиито подставени лица купиха и канала Би Би Ти, е да окрупнят досегашния наказателен отряд под командването на говорителя Бареков в ТВ 7 и от това да се роди нещо като „новинарска телевизия” ТВ 7 плюс. Дори и сграда за сливането на двата канала вече е  определена. Не жалят средства в преследването на целта!

За целта текат репетиции, в които, в ролята на репортер(к)и, ще блеснат невръстни красавици, подбрани на летния кастинг на плажа, наречен „Слънчево момиче”.

Не се шегувам. Истина е. Понеже, повтарям, на говорителя на властта доста колеги са отказали да се унижат да му станат подчинени, на него му хрумнала генит…,пардон, гениалната идея сам да си подготви „кадри”.
Това ми напомня на онзи случай с „часовите вестници”, когато в зората на младата ни демокрация батковците на Бареков измислиха врътката с младоците, които сами обучаваха по свой вкус за нуждите на прохождащия под маршовата им музика журналистически цинизъм под мотото „всички са маскари”. Само че днес „маскарите” вече не са всички - отпаднаха управляващите и останаха само техните опоненти.

Така че в ТВ 7 тече на бързи обороти обучение на подбраните по хубост девойки, които ще видим на екран в нова роля - вероятно заедно с триумфалното завръщане на самия говорител на властта Бареков на 17 септември.Това щеше да е по-скоро забавно, ако не беше част от един захаросан по външност вътрешен сценарий за обругаване на всичко и всички извън праведния кръг недосегаеми за критика властници.

Защото този сценарий прелива вече далеч извън рамките на маргиналната ТВ 7, раздувана с много пари и шумотевица, за да бъде издокарана като жабата, превърнала се в красавица. Какво ще се пръкне от прекомерното надуване на жабата - ще се чуе. Но не и преди изборите догодина, с които сме забременени през следващите 9 месеца.

Как работи схемата, по която властта разширява тази есен и без това прекомерния си контрол над медиите (и конкретно телевизиите, особено онези, които досега даваха признаци на опозиционен живот)?

Схемата е проста и изпитана, защото е изпипана от същите онези тройно коалиционни врагове на ГЕРБ, но никога досега не е била ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване