09/11/12 22:15
(http://e-vestnik.bg/)

Конституционен съдия може да спаси еврото

Ройтерс

Ангела Меркел може и да е най-влиятелната жена в Европа, но тази седмица плановете на канцлера да спаси еврото зависят от Андреас Фоскуле - съдия от Федералния конституционен съд, известен като най-влиятелния човек в Германия.

В своето решение тази сряда, което ще има глобални последици, Конституционният съд се очаква да обяви спасителния фонд на ЕС и бюджетният пакт за непротиворечащи на конституцията на Федералната република. Повечето правни експерти в Германия обаче очакват в него да има условие да се докаже, че бюджетът на държавата ще продължи да е под контрола на парламента.

Решението на съда в сряда ще постави на изпитание авторитета на съда и на 48-годишния Фоскуле - най-младия му председател в цялата негова история. Той е прагматик, който трябва да балансира между сериозните теоретични въпроси около този казус и огромните му последствия за света.

“Напрежението е голямо, той осъзнава това. Но за него това е част от работата, която той приема доста сериозно”, каза в частен разговор един от неговите колеги, добавяйки, че “прагматичната откровеност” на Фоскуле му е била полезна при постигането на компромис между съперничащите си гледища на осемте съдии “примадони”, които разглеждат случая.

Принципът, че върховната власт трябва да е в ръцете на парламента, е основополагащ в създадената след управлението на нацистите конституция, целяща да гарантира, че демократичните права на германците никога повече няма да бъдат отнемани. Председателстваният от Фоскуле съд в миналото неведнъж е търсил отговорност от правителството на Меркел дали договорите на Европейския съюз не нарушават това правило.

Но Фоскуле също така много добре ще осъзнава и какъв е залогът за политиците - отчаяно търсещи начин да запазят инструментите, които смятат, че са им нужни, за да се борят с дълговата криза - както и за финансовите пазари - които със сигурност ще изпаднат в паника, ако мерките за спасяване на еврото бъдат блокирани.

Според проучванията германците вярват, че съдиите ще вземат правилното решение. Правни експерти очакват то да е доста нюансирано, което ще позволи на Меркел да проведе политиката си сега, но ще постави ограничения за в бъдеще.

Конституционният съд трябва да определи дали правителството може да присъедини Германия към Европейския механизъм за стабилност ЕМС , чиято цел е да осигури финансова помощ за по-слабите страни от еврозоната, както и към бюджетния пакт, предоставящ на Брюксел правото на контрол върху бюджетните дефицити.

В проучване на Ройтерс нито един от запитаните правни експерти не се усъмни, че съдът може да определи мерките за неконституционни. Но Фоскуле показа, че Меркел действа на ръба на позволеното от настоящата конституция, без да се налага да се правят исторически промени в нея.

В едно от редките си интервюта за медиите преди година той каза, че възможностите за прехвърляне на правомощия от страна на Германия към институциите на ЕС в Брюксел “вероятно до голяма степен са се изчерпали”.

РЕШЕНИЕ С ТЕЖКИ ПОСЛЕДИЦИ

Фоскуле е наясно, че да торпилира съвместния европейски спасителен фонд би било “най-тежкото решение на съда в цялата му история”, каза преподавателят по публично право, Матиас Кум. “Затова той едва ли ще поеме по този път”.

За двете и половина години, откакто е председател на Федералния конституционен съд, Фоскуле си спечели уважение заради решенията му, които намериха баланса между суверенитета на парламента и политическата целесъобразност да се позволи на правителството да работи с европейските лидери за спасяване на единната валута. Когато през юли поиска повече време за решението на съда, той впечатли мнозина с умелата си дипломатичност.

За Фоскуле, който идва от академичните среди и започва работа във Федералния конституционен съд в югозападния град Карлсруе през 2008 г., се смята, че е поддръжник на европейската интеграция.

Макар и да не е партиен член, той ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване