09/11/12 17:55
(http://www.klassa.bg/)

Мира Радева, директор на социологическа агенция МБМД: У нас има голям потенциал за левите идеи, но БСП не успява да се възползва от това

 - Г-жо Радева, как стои днешното правителство в началото на последната година от управлението? Има ли съществена разлика в нивото на обществено доверие в сравнение с последните три кабинета?
 - На този етап на управление това е най-харесваният кабинет, който е запазил най-стабилни позиции. Разбира се, има спад на доверие и това е нормално заради т. нар. изхабяване от присъствието във властта. Сега обаче навлизаме в година на решителна схватка, защото предстоят избори. От една страна ГЕРБ ще доказват, че без тях не можем да оцелеем, от друга страна всички политически актьори се готвят за ново преразпределение на баницата. Всеки си се бори да оцелява под слънцето.

 - Каква е вероятността за предсрочен вот?
 - О, не, не. Не знам изобщо защо ги говорят тези неща. Обществото няма такава нагласа, казвам го доста категорично. Българинът свикна с този ритъм на четири години и дори в по-критични ситуации не е проявявал желание за предсрочен вот. Може би първите десетина години на прехода научиха хората, че бързата смяна на властта не носи някакви особени позитиви, а и в самата политическа обстановка няма кой знае какво ново предлагане. Хората нямат нагласа за категорична промяна, а по-скоро за нова тройна коалиция – този път не с НДСВ, а с ГЕРБ.

 - Не наподобява ли ситуацията края на управлението на НДСВ през 2004 – 2005 г.?
 - Ако говорим за данни от изследвания, категорично не е същото, защото на този етап НДСВ изоставаше значително от опозиционната тогава БСП. В момента не се наблюдава такова нещо. Дори ще ви цитирам Кънчо Стойчев, който силно критикува кабинета. Той казва за в. „Преса“, че Борисов завзел властта с една трета от подадените гласове, а днес той би получил също около една трета. Нарочно цитирам Кънчо Стойчев, защото в началото на лятото имаше едни обвинения срещу нас, че сме проправителствени и получаваме обществени поръчки. Аз между другото очаквам извинение от моите колеги,  и по-специално от Боряна Димитрова. Те тогава казваха, че сме цитирали удобни за властта данни. Ето обаче – цитирам данните на Кънчо Стойчев – те са абсолютно същите като нашите. Т.е. по всички изследвания, ГЕРБ си запазват равнищата, с които влязоха във властта. Не е задължително обаче в хода на една предизборна кампания тези съотношения да се запазят. От огромно значение е и как ще си завършат мандата. Предимството на ГЕРБ вероятно ще се запази, но от голямо значение е с колко. Към момента има два изключително важни фактора. Единият е самата предизборна ситуация, която ще засилва интереса на хората към случващото се в политиката. Другият важен фактор безспорно е икономическата криза и увеличението на цените. Борисов се опитва максимално да намали влиянието на този икономически фактор.

 - Въпросът е дали успява и дали може да убеди хората в това?
 - Трудно е да се каже на този етап дали ще се справят. Моето лично усещане е, че Борисов ще направи всичко възможно да повтори формата, в който управлява сега. Няма да приеме с леко сърце нова тройна коалиция. Дори моето очакване е, че ако те не спечелят с достатъчно мнозинство, по-скоро ще се откажат от управлението. Помните, че те не спечелиха с абсолютно мнозинство и никой досега не беше правил такъв тип управление, което не е коалиционно и което изглежда силно застрашено във всеки един момент. Бойко Борисов тогава игра „ва банк“ и каза – на мен властта не ми трябва и ако ми гласувате доверие, ще направя кабинета, а ако не ми гласувате, да дойде следващият или да правим предсрочни избори. Струва ми се, че той втори път ще се опита да играе по същия начин. Много е против неговия характер и против неговия стил да прави тройна коалиция. Той предпочита да играе „ва банк“ – всичко или нищо.

 - Т.е. не би искал да дели властта с други?
 - Да, точно това е моето лично усещане. Той няма да отиде на този компромис. Ще направи всичко възможно отново да управлява с плаващо мнозинство, което всъщност се оказа много удобно за него.

 - Какъв е потенциалът на „Движение България на гражданите“ на Меглена Кунева?
 - Има много недоволни от управлението на ГЕРБ, които обаче не желаят да гласуват за БСП. За тях е много по-удобно да посегнат към бюлетината на „България на гражданите“. Меглена Кунева може да разчита най-малкото на това, което спечели на президентския вот – около 400 000 гласа. На парламентарни избори обаче гласуват повече хора – около 4 милиона. Т.е. Кунева следва да се надява на около 10%. Тук стои много деликатен въпрос за Станишев и БСП. Кунева от една страна е естествен съюзник на БСП. От друга страна обаче тя директно бърка в техния джоб. Т.е. Меглена Кунева хем трябва да бъде леко притисната, хем да се запази нейния потенциал като бъдещ съюзник.

 - Българските партии имат опит в това отношение и знаят как да бъдат гъвкави. Примерно РЗС на Яне Янев много лесно преобръща отношението съм към другите политически играчи?
 - Да те нямат такива проблеми, но и хората добре виждат и  си дават сметка за това.

 - Ще изчезне ли тогава Яне Янев от политическата карта?
 - Много е трудно да се каже. Всички подобни формации, които са на ръба на политическото оцеляване, ще правят всякакъв тип съюзи до последния момент, за да си вдигнат цената. Това си е чист политически рекет – направете за нас нещо, за да ви помогнем. Но иначе не вярвам, че имат голям шанс за следващия парламент. За сметка на това ще се опитат да отвличат гласове, за да могат тези гласове да участват в преразпределението. Знаете, че когато една партия е близо, но под четирите процента и не влезе в парламента, това веднага се разпределя към по-големите партии. В този смисъл той играе директно за най-голямата партия.

 - Наблюдава ли се националистическа вълна у нас, както в някои други европейски държави?
 - Винаги има такава вълна. Въпросът е дали ще има политически актьор, който достатъчно добре да успее да я впрегне. Аз наблюдавам друго – изключително възраждане сред младите хора на някаква невероятна носталгия по Тодор Живков. Това мен, откровено казано, много ме притеснява. Това говори за липса на знания, липса на реален политически и житейски опит от онова време. Наскоро разговарях с един млад човек, който каза, че животът по времето на Тато бил най-хубав, тогава имало най-голяма свобода на медиите – просто абсурдни неща.

 - Дали това е наистина масово разбиране сред младите?
 - Действително, колкото повече години минават, толкова повече се създава ореол на онова време. Мен това много ме плаши. Това означава, че съвременните политици наистина не могат да създадат нов тип политическа култура, която да покаже на младите за какво ставаше дума и какъв беше смисълът да се гради този демократичен режим и с какво той е по-добър от предишния. В този смисъл аз виждам голям потенциал за левите идеи, който обаче БСП не успява да каптира. Даже тези протестни движения, които бяха в началото на лятото заради Закона за горите, те си бяха с откровено лява нагласа.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване