09/11/12 22:14
(http://e-vestnik.bg/)

Рузвелт прикрил вината на Сталин за убийствата в Катин

Мемориалният комплекс в Катин. Снимка: руниверс

Правителството на САЩ е скрило сведения, за да се потули вината на Съветския съюз за избиването през 1940 г. на хиляди полски офицери според разсекретени документи, съобщи Асошиейтед прес. Американски военнопленници са изпратили до Вашингтон шифровани сведения за убийствата на около 22 хиляди поляци, извършени от СССР в Катинската гора през 1940 г.

През 1943 г. двама американци видели там редици от трупове в напреднал стадий на разлагане - доказателство, че не може да са били убити от нацистите, които наскоро били окупирали тези територии, предаде Асошиейтед прес. Разказите на американците се съдържат в близо 1000 страници архивни американски документи, разсекретени вчера.

Някои учени смятат, че свидетелствата за позорното избиване на полски офицери може би са могли да променят донякъде трагичната съдба на полските земи, завзети от Съветите. Вместо това обаче тези документи тайнствено са изчезнали във Вашингтон, отбелязва Асошиейтед прес и добавя, че отдавна е имало подозрения, че президентът Франклин Делано Рузвелт не е искал да ядосва Йосиф Сталин, съюзника, на когото САЩ са разчитали за разгрома на Германия и Япония по време на Втората световна война. Американците по време на войната официално приемат руската версия, че убийствата са извършени от нацистите.

Разсекретените документи засилват убеждението, че на най-високо равнище в американското правителство са били потулени сведения, за да се прикрие вината на Съветския съюз за избиването през 1940 г. на около 22 000 полски офицери и други пленници в Катинската гора и на други места, отбелязва Асошиейтед прес.

В първите години след войната в САЩ е създадена парламентарна комисия за разследване на убийствата в Катин. В доклада си от 1952 г. тя стига до извода, че няма съмнение за вината на Съветския съюз, признава, че администрацията на Рузвелт е скрила от обществеността информацията, която е имала за това престъпление, но отбелязва, че това е било продиктувано от съображения, свързани с войната.

Комисията препоръчва на американското правителство да повдигне обвинения срещу Съветския съюз чрез международен трибунал, но такива действия не са предприети. Двамата американски военнопленници, за чиито показания става дума - капитан Доналд Стюарт и подполковник Джон ван Влайт - са били насила закарани от германците в Катин през май 1943 г., за да станат свидетели на откритите масови гробове.

Нацистите се надявали да използват военнопленниците си за пропагандна цел и да предизвикат конфликт между Съветския съюз и западните му съюзници. Американските военнопленници успели по разузнавателни канали да предадат във Вашингтон изводите си, че не е възможно немците да са извършили разстрелите. След войната Влайт на два пъти пише доклади за видяното в Катин. Първият изчезва, а вторият от 1950 г. става повод за разследването, направено от Конгреса.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване