09/14/12 21:33
(http://e-vestnik.bg/)

Данъчните тайни на нощна Атина

“Иконата на гръцката музика” Ана Виси системно е укривала данъци. Снимка: плакат за концерт

В периода 2008 г. - 2009 г. известните гръцки певци, звездите на нощна Атина, изглежда са взимали до 12 хиляди евро на вечер на ръка. На голяма част от изпълнителите, според хора от бранша, реалният хонорар е бил между пет и шест хиляди евро. Така седмичният доход на звездите от сцената е можел да достигне 48 хиляди евро, месечният - 192 хиляди евро, а годишният 960 хиляди евро! Това са суми, които не са били декларирани пред данъчните от повечето певци, проверявани от икономическата полиция.

Сметките са ориентировъчни и засягат главно изпълнителите по заведенията, като не включват доходите от концерти и специални изяви. Хонорарите дори на певци, които не работят в нощни клубове, но са имали “концертна дейност” на десетки площади в Гърция, се движат между осем и десет хиляди евро на концерт. При големите имена сумите през 2010 г. са достигали 25 хиляди евро, казват хора от бранша.

Известен народен певец е декларирал пред властите четири хиляди евро хонорар на вечер до 2009 г., който намалява до две хиляди евро през миналата година. На практика обаче сумата е била почти двойна. Някои от певците декларират пред властите ниски доходи, тъй като имат офшорна компания с централа в Кипър или друга държава, за да плащат по-малко данък на държавата. В тази група са не само изпълнители с кипърски произход като Ана Виси и Михалис Хадзиянис.

Показателен е фактът, че за цялата си печалба от дейност в Гърция някои артисти продължават да плащат на Гърция данък в размер на 5-10 процента, в зависимост от вида офшорна компания. Недвижимата собственост на певците понякога също е регистрирана в офшорни компании, което затруднява облагането й с данъци. Някои изпълнители взимат пари през фирми, които не са в списъка на икономическа полиция.

Не е тайна, че много организатори на концерти трябва да покриват и фактури на звездите, за да може в ръцете им да останат по-големи суми. “Мнозина крият доходи предимно от вечерните си изяви, но някои го правят очевадно”, казва певица. Някои от големите имена декларират голяма сума, съобразявайки се с това какво могат да скрият чрез свои компании или договори, а другите други стигат до положение да декларират възнаграждения като на неквалифициран работник.

БТА

Публикувана на 09/14/12 21:33 http://e-vestnik.bg/15617/danachnite-tayni-na-noshtna-atina/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване