09/14/12 21:32
(http://e-vestnik.bg/)

Нещо се променя в Северна Корея?

Асошиейтед прес

Граничари от Южна и Северна Корея. Снимка: чайнадейли

Дълбоко в севернокорейската провинция, в отдалечени села, до които рядко достигат външни хора, както се съобщава, на фермерите ще се дава близо една трета от реколтата им, за да я продават на пазарни цени. Според слуховете колективните земеделски стопанства се преобразуват в нещо подобно на семейни ферми. Държавната пропаганда тръби за славни промени под ръководството на новия млад лидер на страната.

Може ли това да е първият предвестник на реформи в строгата планова икономика на тази сталинистка държава? Мнозина, дълго време изпитвали съмнения наблюдатели стават все по-убедени, че тези икономически промени вече се провеждат, подобно на първото заиграване на Китай с пазарните реформи преди 30 години. Но те също така предупреждават, че това, което точно става, си остава мистерия.

Не е известно външни хора да са посещавали селата в провинция Янган, откакто новите политики са влезли в сила, както се твърди. Няма външни хора, които да са виждали подробности от правителствената заповед от 28 юни - “За създаването на Нова система за управление на икономиката в наш стил” - за която се предполага, че е поставила началото на програмата. Другите реформи, за които се съобщава - от промени в инвестиционното законодателство до новите правила за разпределяне на дяловете от печалбите в промишления сектор - са обвити в още по-голяма неяснота.

Все пак налице са безспорни признаци, че най-затвореното общество в света може да се заиграва с промени - от внимателно замислена кампания за подобряване на образа на младия лидер на страната Ким Чен-ун до очевидната чистка срещу твърдолинеен генерал и поредицата от често пъти неясни официални изявления, загатващи, че Пхенян е сериозен в намеренията си да либерализира икономиката си.

“Усещам, че нещо се променя”, каза Маркъс Ноланд от базирания във Вашингтон “Институт за международна икономика” и водещ изследовател на севернокорейската икономика. Ким Чен-ун “се опитва да направи нещо ново”. “Дали това ще е успешно или не, е съвсем отделен въпрос”, добави той.

Подобно на много други анализатори Ноланд остава песимист. Икономическите реформи изглеждат доста ограничени, отбеляза той, и могат бързо да бъдат изоставени, ако Ким размисли или срещне съпротивата на твърдите си поддръжници.

КНДР и преди се е заигравала с икономическите промени. Седемнайсет годишното управление на Ким Чен-ир - чиято кончина през декември отвори пътя за сина му, Ким Чен-ун, да вземе властта - включваше пазарни експерименти през 2002 г., както и унищожително обезценяване на валутата през 2009 г., което лиши милиони хора от спестяванията им. Почти всички реформи бяха връщани назад посред вътрешни противоречия и страхове сред управляващия елит, че те могат да доведат до искания за промяна, които пък от своя страна може като спирала да излязат извън контрола на държавата.

Тихомълком все пак бяха направени известни нововъведения. Изправен пред икономика на ръба на рухването, режимът на стария Ким в крайна сметка позволи да бъдат създадени някои пазарни елементи. След като, както се говори, той преживя удар през 2009 г. и посочи сина си за наследник, Ким Чен-ир обяви ново фокусиране върху икономиката и се опита да привлече чужди инвестиции и търговия, особено от Китай - най-близкият съюзник на КНДР.

Ако последните съобщения за реформи са истина, то почти сигурно тласъкът за тях идва от Китай. Пекин отдавна притиска Пхенян да въведе реформи, подобни на неговите първи стъпки към пазарна икономика.

От години “китайците предлагат настойчиво своята система и своите постижения , а севернокорейците учтиво им кимаха с глави и не предприемаха нищо на практика”, каза Еванс Ревъри, бивш американски дипломат със сериозни контакти в двете Кореи и Китай.

Но имайки предвид, че Пхенян е изправен пред големи предизвикателства - икономика в ужасяващо състояние, ...

Публикувана на 09/14/12 21:32 http://e-vestnik.bg/15618/neshto-se-promenya-v-severna-koreya/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване