09/18/12 21:35
(http://e-vestnik.bg/)

Марти Ахтисаари: Не съм виновен, че сърбите изгубиха Косово

Бившият специален пратеник на генералния секретар на ООН в преговорите за бъдещия статут на Косово заяви, че не се чувства виновен за правата на Белград и неговият план не е виновен за това, че Сърбия изгуби правото да управлява Косово.

“Не чувствам никаква вина. Защо да чувствам? Въпросът е като този дали Русия трябва да има влияние над Финландия?! Не. Двете страни са независими и по този начин трябва взаимно да се отнасят една към друга. Не трябва да се забравя историята, какво се случваше на Балканите. И когато определени неща се случиха, Сърбия изгуби правото да управлява Косово. Това бе казано ясно и моят план е ясен за това”, обясни Ахтисаари в интервю за франкфуртския вестник “Вести”. Ахтисаари изтъкна, че с неговия план всичко е наред и всички са знаели какво ще предложи още в началото на 2006 г.

След срещата в Лондон на 31 януари 2006 г. помолих членките на Контактната група да изпратят частни послания до Белград, Прищина и косовските сърби. Първата точка от тези осем частни послания бе много ясна - в светлината на онова, което се случи в Косово, заради акциите на Сърбия, връщането на Косово в рамките на Сърбия не е устойчива опция, посочи Ахтисаари. Според неговите думи това са знаели всички и затова преговорите са били в известен смисъл академични, тъй като Сърбия не е искала да сътрудничи.

Но посланието бе ясно и ми е драго, че съм направил план, който напомни на всички по света, че ако определени лоши неща се случат, онези, които са на власт, ще изгубят правото да управляват, припомня си Ахтисаари. Той каза, че винаги е смятал, че влошаването на отношенията между Америка и Русия е довело до това Русия да блокира процеса в Съвета за сигурност на ООН, така че това няма много връзка с Косово, а с двустранните отношения между две държави.

По време на преговорите, докато беше правен планът, нямаше никакво сътрудничество със Сърбия, със сръбските професионалисти, тъй като те бяха заплашени, че ще изгубят своята работа, ако сътрудничат. Колегите и аз искахме да имаме най-добрата възможна защита на малцинствата, особено за сръбската общност, и не вярвам, че ще намерите по-добри механизми за защита от онези в плана.

Не е виновен планът, а становищата на хората, подчерта Ахтисаари, добавяйки, че всички трябва да се променят и не само политиците от едната страна. За това, според неговите деми, е необходимо време и това ще бъде “дългогодишно упражнение”. Когато става дума за диалога между Белград и Прищина, Ахтисаари отправи посланието, че вместо да казват, че ще преговарят, би трябвало първо да изпълнят това, което е договорено.

Нито една страна в тази част на света не може да си помисли, че ще влезе в Европейския съюз, ако има вътрешни проблеми или проблеми със съседите. Това е послание за изтрезняване за всички, ако искат да се присъединят. Наистина не мога да си представя ЕС, независимо дали става дума за Западните Балкани или не, да приеме някоя държава за членка, ако тази страна не е в мир със съседите си, заяви Ахтисаари.

Що се отнася до севера, Ахтисари подчерта, че не е за започване на каквито и да било преговори, тъй като границите са такива каквито са. Обаче, каза той, трябва да се приложи онова, което е в плана. Той вижда в предимно сръбските общини южно от река Ибър, че планът функционира добре.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване