10/11/12 20:27
(http://www.klassa.bg/)

Нов прародител на човека ли?

В зоологическата градина на град Челябинск се появи нов екзотичен звяр, приличащ на извънземно същество, съобщи "Голось Росси".. Един от видовете южноафрикански мравояди (тръбозъб) са рядкост в зоологическите градини по света, но сега такова същество има и в столицата на Южен Урал.
Двугодишната женска на мравояда дойде в Челябинск от Танзания и вече получи прякора Масяня. На пръв поглед, всички части на тялото й са от различни животни, казва сътрудникът на Челябинската зоологическа градина Александър Титагин:

- Задната част на тялото – опашката и лапите – приличат на кенгуру, удължена муцунка, като у мравояда, носа й е като на прасенце, а ушите – като на зайче.

Сега това екзотично животно се е запазило само в Африка, на юг от Сахара. Названието „тръбозъб” произтича от строежа на зъбите, представляващи сраснали се тръбички без емайл и корени. Благодарение на зъбите, които растат през целия им живот, тези зверчета са най-добрите земекопачи на планетата – дупка с дълбочина 1 метър те копаят за по-малко от 5 минути.

В природата тръбозъбите живеят до 18 години, а в зоологическата градина – до 24. Животното тежи близо 100 килограма, дълго е близо 1,5 метра, опашката им е половин метър. То се храни изключително с термити и мравки, но в зоологическата градина менюто му е друго, разказва Александър Титагин:

- Основа на порциона му съставлява балансирана кучешка храна, която следва да бъде овлажнена. Допълнително получава плодове – много обича любеници и краставици. В качеството на белтъчини му дават ларви. Тя живее в помещение, където подът се отоплява и в стените са монтирани радиатори. На пода е насипана борова кора, в която тя може по навик да се рови.

Масяня се ползва с огромна популярност сред посетителите на челябинската зоологическа градина, особено се възхищават децата.

Точният брой тръбозъби в света не е известен. Това животно от африканските савани рядко кой го е виждал, защото то е активно само през нощта, когато за да си намери храна може да преодолява чак до 12 километра. Европейците научиха за първи път за него през 1719 година от холандския пътешественик Колб. Но разказите му бяха толкова необикновени, че тогава малцина повярваха в съществуването на тръбозъби.
Наскоро рядкото животно попълни списъка претенденти за прародители на homo sapiens. Според учени от университета в Кеймбридж, тръбозъбът е най-близък роднина на прародителя на всички плацентарни бозайници, от който е произлязъл и човекът. В течение на милиони години еволюция той успял в най-запазен вид да донесе до наши дни гените на общия ни прародител.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване