10/11/12 17:28
(http://www.klassa.bg/)

ПЪРВОТО ИЗДАНИЕ НА SOFIA CONTEMPORARY ПРЕДЛАГА РАЗЛИЧНО ГРАМАТИЧНО ВРЕМЕ: СЕГАШНО ПРОДЪЛЖИТЕЛНО

Официалното откриване на международния фестивал за съвременно изкуство SOFIA CONTEMPORARY е на 19 октомври, точно в 19:46 ч. с видео изложба във Фабрика 126. Името на първото издание на фестивала, избрано от куратора Яра Бубнова, предлага граматично време, което не съществува в българския език - Сегашно продължително. Една от най-популярните медии на съвременното изкуство - видеото, представлява разказ, развит във време, което съвпада със сегашното време на зрителя. Това е причината фестивалът да стартира с експозиция на световно известни и по-млади автори, всеки от тях със свой поглед към противоречивото разнообразие на съвремието.
В изложбата, която може да бъде видяна до 28-ми октомври във Фабрика 126, участват утвърдени автори, сред които полският художник Артур Жмийевски. Работата му Демокрации (2009) обединява над 20 документални филма за различни протести и манифестации, сред които гей-паради, атаки на Хамаз, шествия на запалянковци. Избраните филми, представени в изложбата, показват заплашителната унифицираност на агресията, независимо каква кауза стои зад.
Своята гледна точка за политическата история показва Кристина Лукас. Във впечатляващата анимация Пантон + 500 – 2007 (2007) испанската авторка използва популярната цветова скала за печат, за да покаже относителността на възходите и паденията на държавите.
Изложбата включва още произведения от Турция, Германия, Швеция, Южна Африка, България, Китай, Израел, Чехия, Русия. Всеки от деветте проекта, разположени на двата етажа на Фабрика 126, разказва лична съвременна история – за глобализацията, за последното право на осъдените на смърт, за футбола и гастарбайтерите, за демокрацията и правото на протест, за блондинките, за разделението и войната, за властта, за комерсиализацията.
За откриването на новия фестивал за съвременно изкуство в София пристигат Матс Бигерт (Швеция), Кристина Лукас (Испания) и Георги Арзамасов (Русия). Специален гост на откриващото парти е лондонският музикант Hint, известен с уникалния микс от бас, хаус и електронно звучене, което постига в своите сетове.

SOFIA CONTEMPORARY е нов фестивал за съвременно изкуство, създаден в рамките на проект на Столична община: "Фестивали за изкуство в публичното пространство: SOFIA CONTEMPORARY и Фестивал на открито в Западен парк“, финансиран от Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013 г. Програмните части на фестивала "В Движение", "Форум", "Деца", "Видео", се организират с финансовата подкрепа на Societe Generale Експресбанк, Samsung Electronics, Renault.

Първото издание стартира на 19 октомври и ще продължи до 11 ноември. Основната цел на събитието е да намали дистанцията между съвременното изкуство и българската публиката. Темата на първото издание е Сегашно продължително. Фестивалът ще представи художествени работи, които са част от ежедневието на големия град, говорят с публиката и предизвикват реакцията на случайните минувачи. В продължение на 3 седмици жителите и гостите на София ще бъдат провокирани да съпреживеят града като колективно пространство, което може да бъде реорганизирано и върху което може да се въздейства.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване