10/11/12 16:56
(http://www.klassa.bg/)

Шефът на Световната банка вижда борбата с бедността като инвестиция

Президентът на Световната банка Джим Йон Ким очерта визията си за бъдещата политика на многостранния кредитор, чийто основен фокус ще са случаите на тежка бедност. „Не разглеждаме съсредоточаването върху бедността като благотворителност, а по-скоро като инвестиция в растежа“, заяви д-р Ким в интервю за в.„Уолстрийт джърнъл“, проведено успоредно с годишните срещи на Световната банка и Международния валутен фонд (МВФ). Според д-р Ким очакванията за икономическия ръст масово биват смъквани, но той е решен да съхрани значителния напредък, направен от нововъзникващите пазари през последното десетилетие. Европейските дългови проблеми, смятани за риск за глобалната икономика, изглеждат на път да се стабилизират, макар че процесът е много бавен, казва д-р Ким. „Всяка държава трябва да разгледа публичните си разходи и да установи ефективните области“, заяви още той. Д-р Ким сподели работата си в сибирските затвори и селата в Перу, както и  продължителната си дейност в Хаити и заяви, че опитът му го е убедил в значимостта на оптимистичната нагласа. По-рано той отбеляза, че Япония, някога клиент на Световната банка, която съфинансира изграждането на свръхскоростните влакови линии в островната държава, сега е третият по големина донор на многостранната институция.
Този успех може да бъде повторен, смята д-р Ким и казва: „Инвестициите в развиващите се икономики трябва да бъдат третирани като принос към глобалното обществено благо.“ Според него в краткосрочен план развиващите се икономики имат нужда от защита и по-точно по-бедните домакинства трябва да бъдат предпазени от въздействието на високите цени на храните във време, когато рецесиите опустошават трудовите доходи. По-дългосрочните цели, като опазването на горите и подсилването на ролята на частния сектор, за да се тласне растежът в нововъзникващите икономики, също трябва да останат на фокус, заяви той.
Д-р Ким обаче призна, че Световната банка, която изразходи милиарди в последните години, едва ли ще може да се сдобие с допълнителни средства, особено като се има предвид молбата на МВФ за сериозни вноски през изминалата година и фактът, че дори големите спонсори имат все по-големи финансови затруднения. Д-р Ким казва, че Световната банка е в неофициални преговори с няколко европейски правителства. Липсата на пари обаче не е голям проблем, твърди той. „Мисля, че ще се превърнем в банка за решения, а не толкова за финансиране“, заяви президентът, с което подчерта значението на опита на Световната банка с разнообразни проекти за развитие. Това познание е било използвано твърде слабо в миналото, според д-р Ким, но той планира да оптимизира операциите, така че способностите да се насочват по-бързо там, където са нужни. Д-р Ким също подсказа, че институцията му ще скъса с набезите в областта на паричната политика, тъй като конкурентоспособността (обикновено измервана със спад в цените на стоките и услугите) не е надпревара към дъното и колкото повече страните постигат в тази посока, толкова по-добре за всички.                           

По в.„Уолстрийт джърнъл“

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване