11/21/12 17:56
(http://www.klassa.bg/)

Густав Климт остава в София благотворително

Три великолепни репродукции на известния виенски сецесионист Густав Климт, част от изложбата, открита на 20 ноември 2012 в галерия “Средец” на Министерство на културата в София, ще останат в българската столица завинаги. Община Виена, която отбеляза 150-годишнината от рождението на художника с тази специална експозия в 13 европейски града и 4 дестинации в Далечния Изток, реши да дари три от репродукциите, които да бъдат разиграни на благотворителен търг в полза на нуждаещи се български деца. В България остават копията на най-репродуцираната в цял свят художествена творба “Целувката”, както и платната от Виенския музей: “Емили Фльоге” и “Атина Палада”.
Шестнадесетте висококачествени репродукции на най-известните картини на Климт ще радват ценителите на сецесиона до 8 декември. Въпреки че не са оригинали, посетителите няма да останат разочаровани. Организаторите са събрали на едно място картини, които никога досега не са били показвани заедно: великолепните два портрета "Аделе Блох-Бауер I" (1907), чийто оригинал се намира в Ню Йорк, и "Аделе Блох-Бауер II" (1912) от частна колекция, вълнуващия пейзаж "Атерзее" (1901), собственост на виенския музей Леополд и емблематичното платно "Целувката" (1907-1908) от колекцията на Белведере, както и репродукциите на "Приятелки II" и “Хигия”, чиито оригинали са изгорели при пожар в двореца "Имендорф" през 1945 г.
Репродукциите са направени от фирмата TWIN в сътрудничество с големите музеи, които притежават произведения на Климт, както и с частни колекционери. Невероятното внушение на картините се дължи на достъпа до оригиналите. “Копията върху ленено платно са създадени чрез заснемане с с най-модерни високочувствителни дигитални камери на свалените от рамка оригинални картини. Получените по този начин пробни отпечатъци бяха сравнявани съвместно с музейните куратори с оригиналите дотогава, докато се получи перфектното копие”, пояснява Манфред Тумбергер от TWIN.
За репродукциите на изгорелите картини са използвани гравюри от 20-те и 30-те години. Въпреки малките им размери те са от изключително значение за реставраторите.
Шестнадесетте картини никога не биха могли да се съберат заедно в оригинал, не само защото някои от тях не могат да напуснат музейните зали поради опасността да се увредят, други – защото са в частни колекции и обществеността няма достъп до тях, а трети – защото вече не съществуват. Така че всеки, който иска да види представителна извадка от творчеството на един отосновоположниците на модернизма, трябва да посети галерия “Средец”.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване