11/21/12 22:35
(http://e-vestnik.bg/)

Защо ще заредя доматомета

Доматеното писмо на Босия ще предизвика доматена революция; Би Ти Ви пак цензурира

Колаж: Георги Динев

Б.р. - На 20 ноември поетът, дисидент и правозащитник Николай Колев-Босия беше задържан от 40 полицаи след като хвърли развален домат по парламента. Той беше обявил акцията си седмица по рано в отворено писмо до институциите и беше извикан в районното управление на полицията да подпише “предупредителен протокол”.
Николай Колев-Босия е на 62 г., болен от диабет и др., бил е политически затворник по време на социализма. След ареста му във Фейсбук беше създадена група Доматена революция!, в която участва и публицистът Пламен Даракчиев, дисидент и депутат във Великото народно събрание.Следващите редове са от блога на Даракчиев, по-долу е “Д
оматеното писмо” на Босия.

Гледам, че моят колега от ВНС Стелиян Стойчев се готви в събота да мине през пазара, за да зареди доматомета. И да хвърля по парламента - той, който е подписал Конституцията.Писах му, че трябва да сме по равно от двата отбора, защото аз пък не съм. Уточнихме се - в събота, в 17 часа, с развалени домати пред централния вход на парламента. Шервайте и гответе доматометите.

Обадиха ми се от БТВ по повод на протеста в събота. Питаха ме по каква причина ще хвърлям домати. Казах, че имам четири. Горе-долу следните:

Първата е, че не съм от вчера, бил съм народен представител във времето, когато три поколения ни възлагаха надежди. После си минах през перипетиите, но по-добро не стана. Напротив, кочина стана.

Втората е, че като убеден демократ вярвам в гражданската държава, в институциите и в разделението на властите. Но пред очите ми извиха врата на съдебната власт. И сега властта събрана в един човек, който е държавата.

Третата е, че имам подозрение покрай силовите ведомства и “реформите” в службите, че нещата на отиват на добре. И че хич няма да се усетим как един ден ще заживеем в общество, в което има избори, има и партии, но само една печели и вождът е само един.

Четвъртата е, че моите близки, приятели и познати са отчаяни. Че по отчаяна България от тази имало. И по-масово обезкръвяване, сиреч емиграция - също.

Казах четири причини да го направя. Не са оставили нито една. Оставили са само финалните две изречения. От, които става ясно, че се познаваме със Стелиян Стойчев. Не виня колежката и моя приятелка тук Денислава Ризова. Тя все пак си има началници. Над тях пък трябва да има собственик. Ще ми каже ли някой неговото име?

Междувременно, от колегите в бТВ разбрах, че в МВР вече има съставен щаб, а също така и за отделени 300 полицаи за охрана на парламента в събота.

Не се бойте от насилие. Целта е да се изнесат напред и да ограничат хвърлея на протестиращите. Явно трябва да мислим за пробив и за изненадващи прийоми. Някой все пак да има доматомет? Или да даде акъл как доматите могат да хвърчат по-надалече?

От фейсбук страницата на Пламен Даракчиев

Доматеното писмо на Николай Колев - Босия

Дами и господа управлявящи,
Всички вие ръководите институции, които са пряко свързани със състоянието на страната ни за последните години. Затова и смятам, че вие сте основни виновници за ужасното състояние на страната и обществото.В страната цари корупция, престъпност, безотговорност, информационна мъгла, слугинаж, деморализация. Празните приказки и театрални пози и монолози ежедневно замъгляват съзнанието и надеждите на обществото като цяло, както и на всеки един български гражданин отделно.

Преди време някой хвърли по Съдебната палата доматено пюре. Не одобрявам това по две причини. Първата е, че го направи през нощта ...

Публикувана на 11/21/12 22:35 http://e-vestnik.bg/16194/zashto-shte-zaredya-domatometa/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване