11/21/12 22:48
(http://www.klassa.bg/)

Излезе „Икономика и общество”, юбилеен сборник по повод 80-тата годишнина на проф. д-р Делчо Порязов

„Икономика и общество”, така е озаглавен сборникът, който академичното издателство „Ценов” пуска на книжния пазар по повод 80-та годишнина на проф. д-р Делчо Порязов. Видният учен икономист и общественик посреща юбилейната си годишнина на поста председател на Съюза на икономистите в България. В книгата са събрани авторски материали на Делчо Порязов, писани по различно време и различни поводи. Ценни и полезни за поколения читатели са неговите съждения за икономиката, за стоково-паричните отношения и финансовата стабилност, за икономическите кризи, за ролята на държавата в икономиката. Делчо Порязов е икономист със собствено мнение за сегашното състояние на икономическата система и за нейното развитие в близкото бъдеще. Идеите, разсъжденията и изводите Делчо Порязов представя винаги през погледа на учения, на професионалиста. Натрупаният през годините опит на ръководител, на преподавател и да общественик се чувства във всеки написан ред. А опитът на Делчо Порязов е наистина забележителен - на 38 години става професор и получава тогавашното почетно звание „заслужил деятел на науката“. Бил е ръководител на катедра „Финанси и кредит“, декан на Финансовия факултет, заместник-ректор и ректор на Стопанската академия в Свищов. Специализирал е финанси в Сорбоната, Париж, и във Финансовата академия в Москва. През 80-те години е бил заместник-министър на финансите. Тогава активно участва в изграждането на модерна бюджетна система на България. От началото на 1989 г. е представител на България и вицепрезидент на Международната банка за икономическо сътрудничество в Москва. Заемайки този пост, Делчо Порязов има съществен принос за запазването на икономическите интереси на България в рамките на членството и в икономическата общност на социалистическите страни. Проф. Д. Порязов е автор на десетки научни произведения, посветени на парите и финансите. Той е съставител и съавтор на двутомната монография „За националния доход“, издадена и в Берлин, и в Москва, и на единствената засега в България „Финансово-кредитна енциклопедия“, също в два тома. Обществените изяви на проф. Д. Порязов в момента са свързани с гражданските сдружения в страната. Зам.-председател е на Тракийските дружества. Неговият труд „ Погромът над тракийските българи през 1913 г – разорение и етническо изтребление” е съществен принос в изясняването на повратни моменти от българската история.
Като истински родолюбец Делчо Порязов се противопостави през 2002 г. На правителственото решение за закриване на училището в с. Припек , Кърджалийска област, като пое ангажимента за една година да осигури заплатите на учителите. Прецедентът стана повод за поврат в политиката на образователното министерство, което обяви за защитени училищата от пограничните райони. С дарения от личните финанси на Делчо Порязов бе изграден кабинет по банково дело и финанси в Стопанската академия в Свищов, както и малка църква параклис в родното му село Горно поле, Хасковска област.
Заслугите на проф. Д-р Делчо Порязов са оценени с много държавни награди и отличия. Видният икономист е носител и на най-високия орден в страната – „Стара планина” – първа степен.



Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване