11/21/12 22:35
(http://e-vestnik.bg/)

Руска красавица: Алчни и нечестни хора разкъсват Русия

Наталия Переверзева. Снимка: личен сайт

Руска кандидатка в световен конкурс за красота се отказа от баналните фрази за световния мир и се изказа открито осъдително за страната си, управлявана от Владимир Путин, предаде Ройтерс. Нарече я бедна като просяк, артерия, която храни един корумпиран елит.

Наталия Переверзева стана през 2010 г. Мис Москва. Миналата година тя позира гола за списание “Плейбой”, а сега участва в конкурса “Мис Земя 2012″, който е с екологична насоченост и се провежда във Филипините.

При представянето й на конкурса тя бе попитана какво я кара да се гордее със страната си. Тя започна с думи на любов към Русия, каза, че не може да си представи живота без нея, че Русия е всичко, което има, това са хората, които обича, съобщиха руски медии.

След това обаче рязко смени тона и изрече тирада срещу корупцията и капитализма, в който решаващи са приятелските връзки. Но моята Русия е и нещастна, огромна, страдаща страна, безмилостно разкъсана на парчета от алчни, нечестни и невярващи хора.

Моята Русия е голяма артерия, чието богатство изтича и отива в ръцете само на неколцина “избранници”. Моята Русия е бедна като просяк, тя не може да помогне на своите старци и деца. . . От нея като от потъващ кораб бягат инженери, лекари и учители, които няма с какво да живеят. Моята Русия е и една безкрайна кавказка война, каза красавицата.

Говорителката й каза, че Наталия Переверзева сама е подготвила изказването си, че екипът й е изненадан от думите й, че хората, работили с нея, са знаели за гражданската й позиция, но са учудени, че е изрекла неща, “за които обикновено се говори в кухнята”.

В руския печат, който до голяма степен е приятелски настроен към Кремъл, се появиха критични коментари. В таблоида “Комсомолская правда” консултантка, работеща с участнички в подобни конкурси, заяви, че не ги съветва да представят страната си по този начин, защото смята, че конкурсите за красота не са подходящото място да критикуваш страната си.

Още по темата: Стъпка по стъпка се орязват правата в Русия

Спецчасти задържат протестиращи в Москва. Снимка: Новая газета

Става съвсем очевидно, че законодателството в Русия се променя целенасочено, като стъпка по стъпка ограничава правата на гражданите и особено на най-уязвимата група от тях - предприемачите, пише днес руският в. “Ведомости”.

Преди месец правителството внесе законопроект, според който на всеки етап от наказателното дело, вкл. и след влизането в сила на присъдата, положението на обвиняемия или осъдения може без проблеми да бъде влошавано. С други думи към затворника може да бъде предявявано ново, различно и още по-тежко обвинение в случай на поява на “нови фактически обстоятелства”.

Едновременно с този законопроект - продължава “Ведомости” - в Държавната дума е внесен законопроект за Върховния съд, в който се предлага всички наказателни дела, за които може да бъде определена присъда доживотен затвор или смърт, да се изземат от юрисдикцията на областните и равните на тях съдилища и да се прехвърлят на районните съдилища.

Областните и подобните им съдебни инстанции, в които има заседатели, произнасят средно 15-20 на сто оправдателни присъди спрямо общия им брой, докато районните инстанции - средно 0,13-0,2 на сто оправдателни присъди, пояснява вестникът.

Законопроектът е поредният силен удар по съда със съдебни заседатели, който бе много неудобен за целите и интересите на засилването на репресиите и така ще има много-повече невинно осъдени, заключава “Ведомости”.

По повод влизането в сила утре на закона за “чуждестранните агенти”, съгласно който всички организации с идеална цел, които се занимават с политика и се финансират от чужбина, подлежат на нова регистрация, вестник “Комерсант” ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване