11/21/12 23:03
(http://www.klassa.bg/)

Руската следа в българските марки

В рамките на програмата на Дните на духовната култура на България в Русия в московската библиотека за изкуство „Боголюбов” е организирана филателистичната изложба „Руската следа в българските марки”.
Ето какво разказва на презентацията председателят на Съюза на филателистите на България Спас Панчев:
Осем български и десет руски колекции са включени в експозицията в Москва. Там има и наистина уникални неща. Например, първите български марки, отпечатани в Санкт Петербург през 1879 година от серията „Сантимна”. Техен автор е Франц Кеплер, създал много скици и руски пощенски марки. Защо ли българските марки са печатани в Русия? Защото България, придобилата благодарение на Русия свобода, тогава нямаше нито собствени печатници, нито пари. Първата българска марка с изображението на Лъв – символа на страната, представлява една монета с номинал 5 сантима. Тя е единствена в света и се оценява на 500.000 евро. Екскурзията по изложбата Спас Панчев започна от собствената си колекция, с която много се гордее. Той на руски обясни причината за тази си гордост:

- След освобождаване на България от турско иго, нашата страна се оказа фактически разделена. Показвам марки, които са били в обръщение през онзи период, т.е. от 1881 до 1885 година. Те са много интересни и, по-специално, отразяват благодарността на народа ни към Русия за освобождаването на османското иго. Искам да привлека вниманието и върху ярката колекция „Руска военно-полева поща”. Пощенските печати на пликовете са слагани в различни градове, където е имало руски части, воювали за свободата на България. Всяка колекция е един етап на общата ни история, в която е имало всичко. Показваме пощенски марки, посветени на Ленин, Георги Димитров, подвига на Юрий Гагарин, дори на първото куче, летяло в Космоса – прочутата Лайка. Присъства и темата за участието на български артисти в спектакли по произведения на руски класици – Гогол, Чехов. Интересна е колекцията на руския космонавт Виктор Савиних. Нашите български космонавти Георги Иванов и Александър Александров също са активни колекционери. Както, между другото, и най-големия световен филателист – руският шахматист Анатолий Карпов.
Филателията е най-търсеното хоби в света, каза Спас Панчев. То обединява 150 милиона души по целия свят. Колекционерите са мислещи хора, истински познавачи на историята, способни да разбират истинската същност на събитията, и по тази причина лесно намиращи общ език.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване