01/21/13 21:14
(http://www.klassa.bg/)

Ангел Марин издава две книги



Издателство „Захарий Стоянов” пусна на книжния пазар две книги, свързани с името на генерал Ангел  Марин. Книгите ги обединява девизът на генерала „Помни, че имаш достойнство!”. Книгите ще бъдат представени на 24 януари 2013 г. (четвъртък) от 18.00 часа в Централния военен клуб – тържествена зала на ІІ етаж. Първата книга се нарича „Рапорт” , в нея генералът като военен човек и държавник сякаш рапортува пред читателите си, пред своя народ. Повествованието започва „по библейски”, като че ли разтваряме семейна библия: „Аз, генерал-майор Ангел Иванов Марин, син на Иван Марин- Верния, син на Ангел Марин, загинал в Балканската война, син на Георги Марин, участник в Априлското въстание, син на Митьо Марин, загинал в Априлското въстание, мъченик и светец, син на Петър (което значи „камък”), искам прошка за това, което съм можел да направя повече и по-добре, но не съм го сторил.”
„Рапорт” е рядка мемоарна книга, в нея авторът живее в три вечности:минало, настояще и бъдеще. Остава верен на казаното в Светото писание: „И тъй, напиши, което видя, което е и което има да стане след това…” Подвластен на осъзнатата потребност да разкаже за времето, в което е живял, и хората, с които се е срещал, ген. Марин съзнава, че е понесъл тежък кръст, защото се „Навъди странна порода хора. Крадат безмилостно. отнемат ни живота – това, което сме преживели, и това, което ни се иска да подредим за утре – за нас, за децата и за внуците ни.” Повествованието е богато на размисли от Батак, за родовите корени, за детството, за учителите, за „напред с бога на войната”. Това не са просто разкази за миналото, а осмисляне на преживяното. Авторът и не разчита само на спомена, той от 29 юли 1996 г. си е водил дневник. Той особено му помага, когато води битка за защита на българската армията от демократическите „преобразования”, на което той става жертва, но защитава своята принципност, доблест, професионализъм и човечност.
Във втората част от книгата „Рапорт”, онасловена „В лабиринта на властта”, генералът разказва за своята разностранна дейност като вицепрезидент на републиката. Но това не е хроника на събитията, в които е участвал, а осмисляне на всяко от тях . Така читателят открива неизвестни неща в честванията на едно или друго историческо събитие, в пътуванията му в чужбина, в срещите с българите зад граница.
Втората книга „Вицепрезидентът” е своеобразно и необходимо продължение на ген. Марин „Рапорт”. Тя е сборник от архивни материали и документи, представящи основните изяви на вицепрезидента А. Марин в България и чужбина, на неговите посещения, свързани с работата му с българите, живеещи извън България, и част от участията му в международни политически събития, където е представлявал официално страната ни и се е срещал със свои колеги – вицепрезиденти, с президенти, държавници и политици на високо ниво. Тук читателят ще намери и подробна информация в числа за основните дейности на вицепрезидента А. Марин по делегираните му от президента дейности – предоставяне на българско гражданство, даване на убежище и помилване на осъдени. съставителка на сборника е проф. д-р Светла Тошкова, която беше началник на неговия кабинет.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване