01/21/13 23:27
(http://e-vestnik.bg/)

Застаряващи бели мъже сменят жените в правителството на Обама

Франс прес

Барак Обама и Чък Хейгъл. Снимка: от тв екрана

С оттеглянето на Хилари Клинтън и на други министри от администрацията на Барак Обама рискува да е по-малко представително от първото, което е парадоксално за един президент, преизбран благодарение на гласовете на жените и малцинствата.

“Аз съм много горд от това, че през първите 4 години Белият дом и правителството бяха по-представителни от когато и да било и възнамерявам да запазя този имидж”, заяви президентът на САЩ в отговор на въпрос, който му беше зададен на пресконференция в понеделник.

Но откакто през декември започнаха промени, Обама назначи само бели хора на възраст около 50 и 60 години. Джон Кери, който ще заеме мястото на Хилари Клинтън, е на 69 години, републиканецът Чък Хейгъл, който ще оглави Пентагона, е на 66 години, новият финансов министър Джак Лю е на 57 години.

В края на първия мандат кабинетът на Обама - министри и ръководни служители с министерски ранг, наброяваше 15 мъже и 8 жени, но 3 от тях съобщиха, че се оттеглят - държавният секретар Хилари Клинтън, министърката на труда Хилда Солис и ръководителката на агенцията за защита на околната среда Лиса Джаксън.

Седмина членове на досегашното правителство бяха от малцинствата: четирима чернокожи (министърът на правосъдието Ерик Холдър, Лиса Джаксън, представителят по въпросите на търговията Рик Кърк и посланичката в ООН Сюзън Райс), двама от азиатски произход (министърът на енергетиката Стивън Шу и министърът по въпросите на ветераните Ерик Шинсеки) и една испаноезична - Хилда Солис.

В. “Ню Йорк таймс” писа, че Обама възнамерява да назначи Денис МакДонъф, 43-годишен бял, на мястото на Джак Лю като началник на кабинета в Белия дом. Той предложи 57-годишния Джон Бренън да оглави ЦРУ, пост, който няма ранг на министерство, но е един от най-престижните в администрацията.

В сегашния етап на промените първата жена титулярен министър в протоколния списък е Катлийн Себелиъс в министерството на здравеопазването, което е на 10-о място в протокола. Първият представител на малцинствата Ерик Холдър е на 5-о място.

Преобладаващата позиция на белите, навлезли в известна възраст, в обкръжението на Обама - първият чернокож президент на САЩ, се посреща с недоволство от някои негови съюзници, докато Мишел Флурной, бивша №2 в Пентагона, по някое време беше споменана евентуално като първата жена начело на министерството на отбраната.

Коментаторът Бил Прес, бив лидер на Демократическата партия в щата Калифорния, неотдавна заяви иронично, че Обама си създава класьор, пълен с жени. Това беше намек във връзка с думи на републиканския кандидат президент Мит Ромни, който по време на телевизионен дебат допусна гаф с намерението да назначава жени в своя екип.

Обама бе облагодетелстван от растящото многообразие в електората, за да победи Ромни: ако бяха гласували само белите, последният щеше да стане президент с 59% от гласовете. Но Обама грабна 93% от гласовете на чернокожите, 73% от гласовете на азиатците и 71% от гласовете на испаноезичните. Освен това за него гласуваха 55% от жените.

Дебатът за присъствието на жени и на представители на малцинствата в правителството е “легитимен, но не ужасно важен. Мисля, че когато той приключи, в правителството на Обама ще има голям брой жени и представители на малцинствата”, коментира експертът по политически науки Томас Ман от институцията “Брукингс”.

В понеделник Барак Обама предупреди да не се правят прибързани заключения. Той също така припомни, че е назначил две жени във Върховния съд и че 50% от екипа му в Белия дом са жени.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване