01/21/13 16:28
(http://www.klassa.bg/)

НДСВ натисна БЕХ за доклада на HSBC

Настояваме БЕХ да изпълни задълженията си по чл. 15 от ЗДОИ и да разпореди предоставянето на пълния доклад на HSBC заедно с приложенията. За това настояха от НДСВ по време на днешното заседание на Софийския административен съд в София по жалбата на НДСВ срещу отказа на БЕХ да публикува доклада на HSBC.
Настояваме това да стане в срок от един ден, което е технически възможно и изпълнимо. Това е необходимо да стане бързо, защото гражданите трябва да имат възможност и достъп до всякаква информация, свързана с идващия референдум. Българските граждани са дали сума ти пари за нещо, до което нямат достъп. Това каза днес на заседанието в Софийския административен съд адвокат Минчо Спасов по време на заседанието по жалбата на Христина Христова и НДСВ срещу отказа на Българския енергиен холдинг да предостави доклада на британския консултант. Предоставянето на информация на гражданите след референдума се обезсмисля, каза още Спасов и допълни, че не става ясно как Министерският съвет е взел информирано решение без достъп до доклада. От днес нататък всичко е в ръцете на съда, който може да се произнесе утре, другата седмица или след месец, подчерта той.
В казуса с опубличаването на доклада на HSBC и отказа на Българския енергиен холдинг да го направи, трябва да е ясно, че надделява обществения интерес. Именно затова докладът на HSBC за АЕЦ „Белене" трябва да бъде предоставен на българските граждани преди референдума за ядрената енергетика. Законът за достъп до обществена информация в параграф §1 от преходните и заключителните разпоредби казва, че при надделяване на обществения интерес в работата на едно държавно дружество не може да има търговска тайна.
Българският енергиен холдинг е еднолична собственост на българската държава (чл. 19 от устава на БЕХ). В същото време холдингът оспорва качеството си на публично лице, отбеляза Спасов.
Адвокат Марина Дикова, която също представлява Христина Христова и НДСВ по делото, подчерта, че достъпът до доклада ще даде възможност на българските граждани да вземат информирано решение за референдума в неделя. В противен случай неприлагането на ЗДОИ ще е поредното доказателство, че може и да имаме добри закони, които обаче не се прилагат.






Copyright © CROSS Agency Ltd.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване