01/21/13 23:13
(http://www.klassa.bg/)

Тайните на Антарктида ще бъдат разкрити след две години

Руските учени се надяват, че след 2 години ще успеят да изпомпат от дълбините на езерото Восток в Антарктида незамръзнала вода, и тогава ще може да бъде доказано, че там има живот.
А засега те, заедно с чуждестранните си колеги, изследват геологията на водоема и самият ледник, под който е скрито това езеро.

От 4-километровата дупка засега учените изваждат само лед, тъй като водата, докато се повдига от езерото, замръзва. Анализът на получените проби показа, че в леда няма микроорганизми. Но руските учени са сигурни, че в дълбините на езерото има живот, тъй като температурата там е по-висока. Сега трябва да се разработи нова технология за изпомпване на водата, за да може тя да бъде вдигната в живо състояние. Едва тогава ще можем да правим микробиологични изводи. Но това може да стане най-рано след 2 години. Много е сложно да се направи това, тъй като средната годишна температура на станцията Восток е -58 градуса. И в тези условия, водата в тези 4 километра трябва да се изпомпва така, че да не замръзне.

В състава на руската експедиция на езерото Восток работят и чужденци. Например, в момента учен от Германия изследва системата на приливите и отливите на езерото под леда. За руснаците е важно, техни колеги от чужбина също да вземат участие в работата. Резултатите от съвместните изследвания, по принцип, са по-точни, отбелязва заместник-директорът на Арктическия и Антарктическия научно-изследователски институт Александър Данилов:

- Ние винаги сме били основни изследователи на езерото, но на различни етапи ни помагаха учени от други страни. В анализа на резултатите от изследването на ядрата, например, ни помагат французите. Когато анализаторската работа се прави и от нас, и в чуждестранни лаборатории, то доверието към резултатите става 100-процентно.

Сондирането на ледника над езерото Восток продължава вече 40 години. Едва тази зима руснаците успяха да проникнат в скритото под 4-километровия лед езеро. Когато сондирането започна, никой даже не предполагаше, че може да се стигне до водите на най-голямото на континента подледниково езеро. Но и задачите тогава бяха други, разказва един от ръководителите на руската антарктическа мисия Вячеслав Мартянов:

- В началото целта на сондирането беше друга - да се изследва промяната на климата. Трябваше да вземем образци от ледника, за да анализираме климатичните промени за последните няколкостотин хиляди години. Санкт-Петербургският университет разработи методика, която позволи точно, сантиметър по сантиметър да бъдат взети проби от почти 4-километровия ледник. За езерото първоначално не се знаеше практически нищо.

В момента в Антарктида е лято, и температурата на въздуха не пада под -40 градуса. Но след месец работата може да бъде прекратена заради засилването на студовете. Руските учени трябва да се върнат вкъщи през май на борда на научно-експедиционния кораб „Академик Фьодоров”. Доставените от тях образци от лед от езерото Изток ще бъдат изследвани в лаборатории в Санкт-Петербург.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване