02/05/13 22:49
(http://e-vestnik.bg/)

Пораженията от министър Игнатов. Ще има ли поуки?

Проф. Лъчезар Аврамов. Снимка: личен архив

“Сергей Игнатов беше добър министър, направи добри неща, но спори с мен и затова се наложи да се разделим” - каза премиерът Бойко Борисов, по повод оставката на просветния министър.
Да се опитаме да открием „добрите неща”, които завеща бившият министър. На него беше доверено да гради политиката на България за приобщаване към eвропейското общество, основано на знанието. Възложени му бяха ключовите фактори за изпълнение на стратегия „Европа 2020” – науката, иновациите и качественото образование. Но до края на мандата му, длъжността заместник министър по наука и висше образование остана вакантна. Или поради преценка, че е достатъчен собственият му капацитет, или че тази сфера е пренебрежима – еднакво безсмислени предположения.

Борбата с БАН и абсурдния закон

Вместо да се захване с разработване на научна политика, която и без това завари на ниво академични протести, търкаляне на тикви и десеткихилядни протестни подписки, Игнатов се вживя в ролята на кадровик. Преборвайки се с президентско вето и Конституционен съд, той пробута абсурден закон, по който всеки научен маргинал  се закичи с професорска титла. Дори самият той. Днес десетки университети работят като машини за пуканки-доценти, младите учени се тласкат към интелектуална поквара, а академици заработват безсрамни трохи с положителни рецензии на кухи докторати-фалшификати.
Огромен обществен ресурс беше насочен в борбата с БАН. Без елементарна представа за управление на научната сфера - нито политическо, нито икономическо, нито административно, една малоумна компилация от взаимно противоречиви идеи и текстове  беше почти превърната в закон. И когато министър-председателят стопира този ирационален напън, гротескно невежите вносители, под предводителството на министъра, се възхитиха от мъдростта му. Законът за БАН беше спрян, но замисълът за ликвидация на академията се изпълнява и до днес с други средства – финансова репресия отвън и изтичане на млади учени отвътре. Скоро ще се осъществи изконната мечта на Дянков – „Най-добре ще е да се затворят повечето отдели в БАН и техните сгради да се продадат. С парите може дори да се закупят акции на борсата, което в скоро време ще е много удачно.”

Стратегия - нонсенс

В средата на мандата дойде време и за стратегия. Току-що Съветът за административната реформа към Министерския съвет беше приел документ в европейски стил – “Методология за стратегическо планиране в Република България”. Там са посочени участниците, стандартите и принципите при разработка на национални стратегии. Изисква се осигуряване на пълноценно взаимодействие, съгласуваност и координация на всички институционални и организационни нива, както в процеса на разработване, така и в процеса на изпълнение. Казано е, че реалистични стратегии могат да бъдат разработени само в партньорство с всички заинтересовани страни (университети, НПО, бизнес организации и граждани), с което да бъде гарантирано, че се формулират реалистични стратегически документи, ползващи се с обществена подкрепа. Всичко това трябва да бъде бюджетно осигурено и придружено с план за действие по препоръки, базирани на европейския опит.
В тотално нарушение на всички принципи, правила и здравия разум, в потайни доби, незнайни автори скалъпиха претенциозен нонсенс, наречен “Национална стратегия за развитие на научните изследвания“, съставен от множество по-малки нонсенси. Апотеозът на скудоумие е постигнат в твърдението -“Тъй-като финансирането на фундаментални изследвания е директна инвестиция във световната икономика, то публичното финансиране на такъв тип дейност в България е обосновано единствено и само с цел поддържане на образователният потенциал във висшите ни училища”. С всичките си граматически грешки и до днес то виси на интернет страницата на министерството – нямо потвърждение, че от мъртвородения документ не се интересува никой!

Трохи за науката

Емблематично е участието на Сергей Игнатов в заседание на Министерския съвет на 5 май ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване