02/05/13 17:20
(http://www.klassa.bg/)

Цветанов: Има данни, че „Хизбула“ стои зад атентата в Бургас

Имаме данни, че атентатът в Бургас е финансиран от „Хизбула“. Това заяви вътрешният министър Цветан Цветанов след края на заседанието на консултативния съвет по национална сигурност, което продължи близо 6 часа.
„Може да се направи обосновано предположение, че двете лица, които са установени с истинската им самоличност, са принадлежали към военното формирование на Хизбула“, каза още Цветанов.
В тази връзка ние винаги сме разчитали на добрите си отношения между българското правителство и правителството на Ливан и се надяваме, че при съответните съдебно-следствени поръчки ще получим подкрепа, както от Ливан, така и от Австралия, от Канада и от други партньорски служби от други европейски държави, каза Цветан Цветанов.
"Установени са две лица с тяхната истинска самоличност, те са притежавали паспорти на Австралия и Канада, като лицата от 2006 до 2010 г. са живели на територията на Ливан. Разследването все още продължава. Фалшивите шофьорски книжки са изработени на територията на Ливан. Лицата са влезли в Европа с истинската си самоличност. Две от тях сме проследили истинската им самоличност от Ливан до Европа, проследили сме тяхното пребиваване. Регистрирали са се с истинската си самоличност, с нея са влезли и излезли от България. Изключително важно е е, че след като са влезли в България, започват да се легитимират с фалшивите шофьорски книжки от Мичиган", каза още вътрешният министър.
„В Близкия изток протичат процеси, които са от съществено значение. Има рискове и заплахи за страната“. Това каза от своя страна президентът Росен Плевнелиев след заседанието на КСНС.
Има сериозен напредък в разследването на атентата в Бургас, допълни държавният глава.
По-рано във вторник в световните информационни агенции се появи информация, че за бомбения атентат в Бургас, при който загинаха петима израелци и българският шофьор на автобуса, е заподозрян австралиец. Междувременно говорител на австралийския външен министър Боб Кар заяви, че правителството в Австралия е запознато с публикациите в медиите за това, че австралиец може да е замесен в атентата. „Разбрахме, че българските власти ще направят изявление през следващите 12 часа”, заяви говорителят.
„Уолстрийт джърнъл“ пък написа още преди заседанието на КСНС, че България ще посочи като съпричастна към атентата в Бургас ливанската групировка „Хизбула“. 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване