03/13/13 21:59
(http://e-vestnik.bg/)

Една грозна истина от войната срещу наркотиците

Рут Драйфус*
в. Ню Йорк таймс

Мексикански полицай арестува участничка в наркобанда. Снимка: АП/БТА

Тази седмица представители на много нации ще се съберат на годишната среща на Комисията на ООН за наркотичните вещества във Виена, за да определят подходящия курс при международния отговор на проблема с наркотиците. Делегатите ще дебатират по редица резолюции, но ще пренебрегнат една истина, която е в сърцевината на настоящата политика на наркотиците - нарушенията на човешки права във войната срещу дрогата са широко разпространени и системни.

Замислете се над следните числа: стотици хиляди души в арести са подлагани на тежки наказания. Милиони са по затвори. Стотици са обесени, застреляни или обезглавени. Десетки хиляди са убити от правителствени сили и недържавни лица и организации. Хиляди са бити и тормозени за получаване на информация в правителствени или частни центрове. Милиони не получават животоспасяващи лекарства. Това са тревожни числа, но кампаниите за обсъждането им напредват твърде бавно, а контролът на наркотиците получава твърде малко внимание от правозащитните организации.

Това е “перфектната буря” за употребяващите наркотици, особено наркозависимите и участниците в наркотрафика, били те производители, трафиканти или продавачи. От опит знаем, че когато престанем да се отнасяме към хората като към човешки същества, по-вероятно е да станат обект на тормоз. Знаем също, че е по-малко вероятно да се реагира на този тормоз, защото по-малко хора се вълнуват от това.

Службата на ООН за контрол на наркотиците и предотвратяване на престъпленията неотдавна описа последиците от войната срещу наркотиците. Според агенцията изглежда е създадена система, при която наркоманите биват изтласквани в периферията на обществото. Това, което агенцията пропусна да отбележи и което е ясно за тези от нас, които работят за намаляване на щетите и реформа на законодателството за наркотиците, е че човешките права на тези хора също биват маргинализирани и твърде лесно пренебрегвани.

Международният съвет на ООН за контрол над наркотиците отказа да осъди изтезанията или всякакви други изстъпления, извършени в името на контрола на наркотиците, като заяви, че това не е в компетенциите му. Това е едновременно шокиращо и противоречиво - задачата на съвета е точно това: да наблюдава спазването на международните договори за контрол на наркотиците.

В края на миналата година, въпреки изложените доказателства, Комитетът на ООН срещу изтезанията не осъди широкоразпространите издевателства над употребяващи наркотици в Руската федерация. В Русия наркоманите обикновено са държани, натъпкани много хора в едно помещение, при ужасни условия с неподходяща храна и често биват връзвани за леглата за продължително време, до 24 часа. На тези от тях, които се смята, че създават проблеми, се инжектира халоперидол, който причинява мускулни спазми и болки в гърба и често пъти те биват изтезавани и бити за изтръгване на самопризнания. Молбите за медицинска помощ често отново водят до побой.

Руското правителство толерира подобни нарушения и непростимо продължава да забранява изписването на лечение с прием през устата на метадон за хора, които си инжектират хероин и други опиати, а това подхранва епидемията от ХИВ и увеличава рисковете от свръхдоза.

В доклад до Съвета на ООН за човешките права миналата седмица специалният докладчик на ООН по въпросите на изтезанията осъди извършваните нарушения над употребяващи наркотици в центрове за задържане в Азия и призова за закриването им. Нужно е обаче много по-голямо внимание. Точно както сега разглеждаме войната срещу терора през призмата на човешките права, трябва да разглеждаме контрола върху наркотиците като проблем на човешките права.

Трябва да признаем, че нарушенията на човешки права във войната срещу наркотиците не само са широкоразпространени, но и системни. Те са неизбежен резултат от действията на правителствата, които си поставят репресивни и нереалистични цели за премахване на предлагането и търсенето на широко достъпни стоки и проявяват нулева ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване