03/13/13 21:58
(http://e-vestnik.bg/)

Трите цели на Обама в Израел

Асошиейтед прес

Три цели ще са доминиращи в предстоящата визита на Барак Обама в Израел - първата му като президент: да убеди Израел и неговите лидери, че наистина има намерение да попречи на Иран да се сдобие с ядрено оръжие, да подобри много трудните си отношения с министър-председателя Бенямин Нетаняху и в замяна да убеди Израел да поднови преговорите с Палестина.

Има знаци - и на небето, и в действителността на Близкия изток, че визитата може да е успешна. Или не. Каквото и да се случи, посещенията, което ще отведе Обама и до Западния бряг, и Йордания, ще е важна стъпка на президента, с която той ще навлезе още по-дълбоко в проблем, който от десетилетия насам измъчва американските лидери. Затова през двете седмици, които му остават на Обама до началото на тази мисия, много важно ще е управлението на очакванията.

Въпросите, свързани с Палестина и Иран, са преобладавали на срещата на Обама с представители на големи американски еврейски организации, състояла се в четвъртък миналата седмица в Белия дом. По думите на източник, присъствал на срещата, който пожела да запази анонимност, за да даде подробности за частните разговори, президентът е заявил, че би било прибързано да се приема голям мирен план. Според източника Обама планира да каже на израелците, че не е достатъчно да искат мир, а ще ги попита какви трудни стъпки са готови да предприемат.

По въпроса за Иран и опитите той да бъде накаран да се откаже от ядрената си програма Обама е заявил, че на Техеран трябва да му се даде достатъчно голяма възможност да излезе с достойнство от положението, за да може той да се съгласи да приеме дипломатическо решение на проблема. По думите на източника президентът заявил, че “няма публично да се тупа в гърдите” по време на посещението си в Израел, само и само да убеди хората, че е твърд и непоколебим.

Миналата седмица той остави приказките по темата на вицепрезидента Джо Байдън, който във Вашингтон говори пред Американско-израелския комитет по обществените въпроси, най-силната произраелска лобистка организация в САЩ.

“Президентът на САЩ не може и никога не блъфира”, каза Байдън пред комитета, когато стана въпрос за американските обещания да попречат на Иран да се сдобие с ядрена бомба. “Президентът Барак Обама не блъфира.”

Израел смята, че Иран, разполагащ с ядрено оръжие, е заплаха за съществуването на еврейската държава и Нетаняху неведнъж е намеквал за предприемане на изпреварващ военен удар срещу ислямската република, за да се навреди на ядрената й програма. Техеран вече има достатъчно обогатен до 20 процента уран, ако реши бързо да достигне нужните нива за създаване на атомна бомба.

Обама казва, че няма да позволи това да се случи и заявява, че е възможно САЩ да нанесат военна атака, ако преговорите с Иран се провалят. Нетаняху обаче има нужда от допълнителни уверения. Това си пролича от обръщението му към конференцията на Американско-израелския комитет, на която присъства Байдън.

“От все сърце и с ясно съзнание съм убеден, че само думите няма да спрат Иран”, каза израелският лидер, наблягайки за пореден път на убеждението си, че преговорите с Техеран и затягането на международните санкции няма да спрат Иран да се превърне в ядрена сила. Иранците от своя страна твърдят, че се опитват да пречистят толкова уран, единствено за нуждите на електроцентралите си и за медицински изследвания.

При това положение Нетаняху ще иска нови публични уверения от Вашингтон.

“Обама ще сложи Нетаняху в джоба си, ако наистина успее да го убеди, че САЩ ще използват военна сила при необходимост”, каза преподавателят и специалист по Израел от Денвърския университет Джонатън Ейдълман. “Тогава Нетаняху ще може да каже: “Вие се справете с иранците, ...

Публикувана на 03/13/13 21:58 http://e-vestnik.bg/17111/trite-tseli-na-obama-v-izrael/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване