03/28/13 22:56
(http://e-vestnik.bg/)

Бепе Грило се готви да превземе Европа

Феручо Санса, Емилиано Лиуци

Италианският блогър Бепе Грило се ползва с изключителна популярност в страната. Снимка: бепегрило.ит

Бепе Грило има една цел - Европа. Докато италианската политика трудно се съвзема от цунамито, което я връхлетя на парламентарните избори през февруари, у дома си в Генуа лидерът на “Движение 5 звезди” прелита мислено границите. Неговата ясно заявена цел вече е да изнесе опита си към други европейски страни, преживяващи същата политическата и икономическата криза като тази в Италия.

“Ние нямаме право да си мислим, че направихме всичко това, за да спрем до Рим. Трябва да отидем по-далеч и нашата цел е Страсбург през 2014 г., тоест Европейският парламент. Защото в Европа изпитват същата нужда от промяна като в Италия и защото ако ние се установим в Европа, това ще бъде решителна промяна за цялата сегашна епоха”, заяви Грило пред привържениците си.

Мекушав или далновиден е Грило? През последните седмици неговата цел определено стана по-конкретна, откакто дискусиите в социалната му мрежа Meetup се разпростряха отвъд границите и езиците. “Трябва да извършим революция”, казват привържениците на Грило. “Трябва да направим нещо подобно на май от 1968 година и мрежата ще бъде отправната точка за това”, допълват поддръжниците на бившия комик.

“Ние едва сега започваме”, признават самият Грило и неговите хора пред онези, които се вслушват в гласа им в последно време. Засега те не са чак толкова много. “Движение 5 звезди” има контакти предимно в страните от Източна Европа - Словакия, България и Румъния. Но погледът му се е насочил по-специално към Гърция, Испания, Португалия.

“Затова казвам, че ние едва започваме”, повтаря Грило. “Движение 5 звезди” е насочило вниманието си както към испанските “Възмутени”, така и към германските “Зелени”, но не и към екстремистите от ляво или от дясно, като например гръцките “Златна зора” или Сириза, или пък френския Национален фронт. По-скоро, както се случи в Италия, “Движение 5 звезди” иска да привлече онези милиони граждани, свързани с общи битки, отколкото с идеологии или политическа принадлежност, онези европейци, които досега не намериха подходящия политически дом. Умерените и младите, но не само тях иска да привлече “Движение 5 звезди”. Идеята е във всяка страна програмите и методите на “Движение 5 звезди” да намерят своите сподвижници.

В Европа пресата остава разделена относно Грило. Мануел Кастелс от в. “Вангуардия” написа, че “експерименталният характер на проекта “Движение 5 звезди”, което критикува традиционната политика, е ясен. Движението беше подкрепено от милиони хора и от голяма част от младите, които се отъждествяват с желанието да се излезе от безизходицата на манипулациите и на непрозрачността, породени от делегирането на правата. Така че това чувство на нарастващо разстояние между гражданските общества и политическите институции се разпростира също и в Испания.

А именно Испания може да стане една от отправите точки за разпространението на идеите на “Движение 5 звезди” в Европа. На 15 октомври 2011 г. улиците и площадите се изпълниха с младежи, настояващи за нов свят. Това бяха испанските “Възмутени”, френските “Недоволни” или американските “Окупатори на Уолстрийт”. Те бяха хиляди. В Италия дори имаше няколко плячкосани магазина, а полицията наби с палките си няколко души и това беше всичко.

Какво стана с тези протести? Позатихнаха или по-скоро се разгърнаха в социалните мрежи в очакване да бъдат организирани наново. Италия, която тълкува всеки политически феномен по типичен за нея начин, се озова не с възмутени по улиците, а с едно движение, което искаше да влезе в институциите. И точно това се случи.

Днес това ново предизвикателство е именно “Движение 5 звезди”. То ще бъде “ракетата носител” на един общ език, който сплотява движенията из цяла Европа и дори отвъд европейските предели и който, както казват ...

Публикувана на 03/28/13 22:56 http://e-vestnik.bg/17229/bepe-grilo-se-gotvi-da-prevzeme-evropa/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване