03/28/13 22:56
(http://e-vestnik.bg/)

Кипър като стъпка към нов световен ред

Наивно е да съзираме в разрушаването на кипърската обшорна зона “чудовищна грешка” на европейските политици, извършена в благороден порив да водят борба с офшорките като такива или с онези, където “се перат пари на руските олигарси”. Анализът ни констатира, че това е част от план за преразпределяне на света, назрял във връзка с наближилия крах на дълговата пирамида в САЩ. Участва ли Русия в тази нова подялба?

***

Днес икономиката на САЩ е определяща за състоянието на световната икономика, а с оглед финансовото и политическото влияние на Америка диктува и перспективите за нейното развитие. В САЩ обаче само 20 на сто от БВП се създават в реалния сектор, а останалите осемдесет идват от финансови спекулативни операции, върху каквито се гради днешният неолиберален модел за развитие на почти всички държави.

Американският дълг от години вече нараства с 10 на сто годишно, а БВП - с два процента. Дори всички новосъздавани активи в глобален мащаб (4 процента от световния БВП всяка година) не биха могли да гарантират погасяването му. Все по-трудно става да се вдига таванът на дълга - това са безперспективни усилия. И хората от Уолстрийт го разбират твърде добре. Дълговата пирамида скоро ще рухне, по-точно ще бъде срутена. Как да осигурят резерв за възстановяване на финансовото си могъщество? Естествено, като съберат за начало в офшорките си всички достъпни активи.

Офшорките се създават, тъкмо за да примамят капитали с нисък, дори нулев данък върху дохода от инвестиции, също и с минимален надзор над паричните операции на пазара. Бизнесът стартира по опростена процедура, а всички клиенти и инвеститори са защитени с банкова тайна и други правила в същия дух. Този режим дава възможност да се привличат капитали, надхвърлящи десетки пъти местния реален сектор. В Кипър примерно сумата е 7 пъти по-голяма от местния БВП - или 126 милиарда евро. Експерти предричат, че те ще избягат не в европейски офшорки като Гибралтар, Мадейра, Ирландия, Андора, Люксембург и Лихтенщайн, а в британски или американски - щата Делауер, Бермудските, Виржинските, Каймановите острови и т. н.

Сега нека припомним изявленията на британския премиер Дейвид Камерън за възможността страната да напусне Евросъюза и данните, изтекли в печата в края на м. г., според които предстои създаването на свободна трансатлантическа икономическа зона между САЩ и ЕС. Става ясно, че съществува план за промяна на световния ред, който ще включва старите глобални играчи, обаче в нови алианси - и няма да има място за нестабилно звено като някои “периферни”, слаби европейски икономики.

Най-близката цел е да се изтласкат от игралния терен европейските и другите офшорки чрез по-сурови мерки в цялата система за натрупване на капитали и тя да бъде обвързана със съответните територии. Впоследствие част от средствата ще бъдат експроприирани по сценария, изпробван в Кипър; останалите ще се похарчат за възстановяване на икономиката. САЩ и Великобритания си намериха в Европа и съюзник - Германия.

Очевидно е, че трите главни действащи лица в момента активно се пазарят за преразпределение на финансовите потоци. Както личи от събитията в Кипър, Германия дейно се включва в процеса - и позициите й, макар двусмислени, са по-силни като на държава с мощен реален сектор в икономиката. Освен това виждаме при германците един сив кардинал, който движи процеса и е твърде умен човек - финансовия министър Волфганг Шойбле.

Това е втората по значение фигура в ЕС, може би дори първата. Защото точно той разпорежда на Марио Драги - президента на Европейската централна банка, кога да задейства печатната преса. Шойбле единствен е прекарал в Бундестага десет поредни мандата като депутат от своята партия (ХДС), сиреч е събрал 40-годишен опит в коридорите на властта. И тъкмо едно негово интервю за “Ню Йорк таймс” ...

Публикувана на 03/28/13 22:56 http://e-vestnik.bg/17231/kipar-kato-stapka-kam-nov-svetoven-red/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване