03/28/13 18:14
(http://www.hsnovini.com/)

Соломон Паси: Религиозните общности и верски убеждения у нас се използват за политически цели

Соломон Паси

Бившият министър на външните работи на Република България и президент на   Българо- американската Алумни асоциация бе на посещение в областния град във връзка с провеждането на кръгла маса „Етническа и религиозна толерантност – прилагане опита на САЩ”. Темата според него е особено актуална в Европа в момента, а в България още от векове насам. Соломон Паси даде пример за събития от българската история, оказали силно влияние за толерантността в световен мащаб.

“Спомнете си, че в началото на миналия век България стана втора, а вече и първа родина на десетки хиляди, а може би стотици арменци, които имаха нужда от своя покрив. България стана втора родина на хиляди изгнаници след революцията в бившия Съветски съюз, на хиляди гърци по времето на военната хунта, когато много гърци се изселиха и се натурализираха като български граждани. И разбира се да стигнем до най- видимия, за съжаление и не достатъчно известен по света факт, за спасяването на българските евреи през втората световна война”, заяви Соломон Паси.

Той коментира, че въпреки направеното все още има предизвикателства пред страната по отношение проблемите свързани с етническите и религиозни различия.

Един от кандидатите за най- често нарушаван член от Конституцията на Република България според Паси гласи, че религиозните общности и институции, както и верските убеждения не могат да се използват за политически цели.

“Истината е, че за последните 23 години в България и религиозните общности, и междуетническите отношения систематически се използват за политически цели”, заяви бившият министър на външните работи.

Той сподели и впечатлението си от опита на САЩ в темата за етническа и религиозна толерантност. Именно там са забелязали до каква опасност може да доведе пропастта между бели и черни, малцинства и множонство.

В конференцията се включиха и представители на различни организации, участвали в програми и добили впечатление от опита на САЩ.

Според Добрина Чешмеджиева, която бе медиатор на кръглата маса, една от основните причините за противопоставянето и предразсъдъците , които се появяват в последно време в Европа е социалния момент.

“Аз смятам, че той всъщност е в основата на напрежението, там където то се проявява и при нас в България. В САЩ може би е по- различен типа общество и това прави нещата различни, от една страна всеки се спасява сам, от друга стават групи, за да се спасяват хората заедно образно казано. Дали всъщност не решаването на социалните проблеми и не възможността ни да намерим време, за да правим нещо заедно, дори и то да е малко, не създава такъв изкуствен проблем, който аз смятам, че преди години не съществуваше или поне ние не сме усещали с такава сила”, коментира Добрина Чешмеджиева.

Според участници в дискусията религиозни обучители трябва да работят като спойка между обществото.

Репортаж гледайте в новините на ТВ Рекординг.

Хасково Новини

Добрина Чешмеджиева

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване