03/28/13 21:15
(http://www.klassa.bg/)

Украински слънчоглед бута цените у нас

Слънчоглед от Украйна натиска надолу и цените в България. Необичайно за това време на годината няма търговия със слънчоглед, казаха фермери от Добрич. Основната причина била освободените големи количества от Украйна от маслодайната култура, които буквално са залели турския пазар, който е основен за родните зърнопроизводители.

Освен слънчоглед украинците продавали в южната ни съседка и сурово, нерафинирано олио, което турските фирми изкупували. "В момента цената на слънчогледа е 81-82 ст. за килограм, като дори се натиска и още по-надолу и тези, които не продадоха до Нова година, сега на практика са без пазар или ще са принудени да продадат на ниски цени", каза арендаторът А. Атанасов, пише "Стандарт". Той поясни, че по традиция до Нова година турците не отварят пазари за внос на стоки, като това е част от държавната политика за стимулиране на производството в страната. У нас в момента няма сделки и с царевица, казаха зърнопроизводители от Добрич. Търговията е почти замряла, а според някои цената на царевицата е спекулативна игра на международните борси.

Земеделците в региона на Добрич усилено се подготвят за пролетната сеитба, като на места има нормална влагозапасеност, а на други влагата е в недостатъчни количества и има притеснения за сеитбата с пролетници. Като цяло есенниците се развиват добре и стопаните в Добруджа очакват при добро време добивите от есенници да са по-високи от миналогодишните.

www.novini.bg

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване