03/29/13 23:14
(http://e-vestnik.bg/)

Карла, на 14 години, обучена да краде в парижкото метро

Ромско семейство от България пред колибата си във Франция. Снимка: Рю89

На 25 март в Париж започна делото срещу клана на малките джебчийки. То ще продължи до 24 април. Но сега в Париж хората вече гледат с друго око на тези малки крадли в метрото, на тези нахакани малолетни с ефирни поли, движещи се на групички и дебнещи удобния повод да свият портфейла на някой пътник. Някои от тези джебчийки са действали под натиск, заплахи и побоища и са били принудени да носят значителна печалба всеки ден.

По време на процеса на обвинителната скамейка редом с 21-те обвиняеми седи Фехим Хамидович. Той е на 60 години и е от Босна и Херцеговина. Хамидович е предполагаемият лидер на една от впечатляващите престъпни мрежи, разбити от парижката полиция през 2010 г.

Свидетелската скамейка е празна, но председателката на съда чете показанията, които свидетелите са дали пред следователите. Озовала се в тази престъпна организация, пуснала пипала в Рим и Барселона, 14-годишната Карла разказва, че е живяла в Рим още от 10-годишна, където е била обучена да краде, а после е била отведена в Париж, за да работи.

Под надзора на членовете на клана Хамидович, спейки в хотелски стаи, рояк от дечица били пускани във френската столица с мисията да обират минувачите, в противен случай над тях тегнела заплахата от издевателства. Карла е разказала на следователите, че по тялото й са били гасени цигари, показала им е прободни рани.

Тя е споменала и за изнасилванията, които в крайна сметка не бяха взети предвид при повдигането на обвиненията. Други деца са разказали, че са били продавани на Хамидович от техните собствени родители. Такава била съдбата на Рут, една от племенниците на Хамидович, който не се интересувал от роднинските връзки, когато ставало дума за пари. Дори внукът на Хамидович - Алесандро, трябвало да краде “като всички останали”, както напълно спокойно обясни на следователите лидерът на престъпната мрежа.

Само през 2009 г. подобни дребни грабежи са донесли на мрежата 1,3 милиона евро, според оценките на разследващите, които са проследили пътя на парите. Чрез Уестърн юниън или пренасяни с влак, под полите на жените, парите били изпращани в Южна Франция, към ромските гета, в които живеели Хамидович. Самият Фехим Хамидович живеел в Италия, наблюдавайки от разстояние бизнеса си, ръководен в Париж от неговите синове и снахи.

На процеса Хамидович идва с тежка стъпка, облечен в бяла риза и тъмно сако. Той рискува да получи до 20 години затвор, но отрича всякакво участие в мрежата, въпреки смутното си минало във Виена, където беше осъден през 2007 г. на 3 години затвор за подобни престъпления. Но всичко си има своето обяснение, казва Фехим Хамидович, който с помощта на преводач, чийто глас често заглушава, споменава за някакъв си Елвис. Елвис е лидер на противников ромски лагер и според Хамидович той непрекъснато се опитва да го накисне, като за целта използва малолетни, които да го петнят.

“В това са замесени 500 деца и жени, но аз нямам нищо общо с тях”, твърди Хамидович, докато един от адвокатите му приканва съдиите да гледат предпазливо на показанията на момичетата, прочетени в съдебната зала. При липсата на документи за самоличност у тях “човек не може със сигурност да установи тяхната възраст”, казва адвокатът Якути.

Но прокуратурата смята, че държи в ръцете си неоспорим факт, който ще запуши устата на оспорващия обвиненията ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване