03/29/13 22:11
(http://www.klassa.bg/)

Орешарски пред БНТ: Властта не трябва да се меси по вулгарен начин в бизнеса, включително и с подслушване

През този мандат ГЕРБ подслушваха премиера, какво остава за другите. Властта не трябва да се меси по вулгарен начин в бизнеса, включително и с подслушвателни апарати.

Това заяви бившият министър на финансите Пламен Орешарски в предаването "Панорама" по БНТ.

"Позата на невинни, която заемат днес ГЕРБ не е много удачна, като се има предвид, че 100 млн. лева беше бюджетът за подслушване по време на вътрешния министър Цветан Цветанов.

Тази сума е много по-голяма, даже в пъти повече в сравнение с други периоди", припомни Орешарски. Той подчерта, че "по време на управлението на ГЕРБ четяхме по вестниците за различни СРС-та".

"В този мандат, който отмина, темата СРС беше твърде често спрягана и беше широко обсъждана от обществото. И тя не беше повдигана от БСП, като изключим последния случай", заяви Орешарски.

"Да не припомняме случаи. Те слушаха премиера, че няма да слушат всички останали", добави той.

Орешарски припомни, че през 70-те година за един далеч по-невинен случай президентът Ричард Никсън беше принуден да подаде оставка през 1974 г., а именно за аферата "Уотъргейт".

"У нас доста афери, използвам същия израз, който може би не е най-точният, доста и по-сериозни, в това число, остават някак си встрани", каза той.

Орешарски коментира икономическото положение в страната.

Според него трябва да се положат усилия за подобряване на бизнесклимата в България.

"ГЕРБ води хаотична политика и създаде несигурност в бизнеса.

Между 250 и 300 хиляди фирми бяха затворени по време на управлението на Бойко Борисов", каза той.

"Властта не трябва да се меси по вулгарен начин в бизнеса. МВР няма място в бизнеса – нито с подслушвателни апарати, нито с нещо друго. Тази политика доведе до загуба на работни места, тя беше вредна за бизнеса.

Става дума за политиката на силов натиск, а ключовото условие е да се създадат предпоставки за насърчаване на свободната инициатива. Това нещо липсваше при управлението на ГЕРБ", заяви Орешарски.

Той добави, че ГЕРБ нямат право да се "хвалят с реформите, които са извършени, ако в края на 2012 се събират толкова пари, колкото и през 2008".

Орешарски коментира и преписваната на БСП национализация.

"Думата национализация преди 2008 г. имаше съвсем различно значение.

Днес ние говорим не за национализация, за спасяване на бизнеса. Това беше направено дори в ултралиберални страни като САЩ, които се наложи да влязат в своите банки, за да ги спасят", припомни той.

Орешарски заяви, че "никога не е правил такова различие в цветовете, което продължава да се прави все още в голяма част от българското общество".

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване