05/13/13 21:01
(http://e-vestnik.bg/)

Кой измисли футбола

Играта не е най-важното в него, според историята

„В раждането му няма нищо спонтанно” е второто изречение от Първа глава в „История на футбола” от Пол Дичи (изд. „Рива”).

Може да се вярва на френския университетски спортен историк най-малкото заради „старателното изследване в продължение на десетилетие на богатите архиви на Международната федерация в Цюрих, на тези на Международния олимпийски комитет в Лозана и на няколко европейски национални федерации, както и следенето на европейски и южноамерикански вестници и списания, на трудове, написани от участниците в драмите на кръглата топка”.

Конкретно раждането на футбола се свързва с индустриалната революция, с развитието на масовата култура, с „доминирането на капитала над труда”. И не само. По тези и други причини става в Англия и като че ли основната цел е контрол над почивното време на работниците след въвеждане на 6-дневната работна седмица.

Индустриалецът Арнолд Ф. Хилс създава през 1895 „Уест Хем”, пивоварят Джон Х. Дейвис - „Манчестър Юнайтед” през 1902 и т.н. Англичани пренасят играта в Латинска Америка. От средата на XIX век британските аристократи и новобогаташи прекарват лятото в швейцарските планини на чист въздух, тук устройват за наследниците си училища с практикуване на алпинизъм.

И на футбол. Футболът завладява континента от Швейцария. От там идва и у нас. Хасковлията Сава Киров основава първия ни клуб през 1909, според Дичи.

Неговата „История” е четивна и от запалянковци, и от незапалянковци. Защото футболът е винаги повече от футбол и той чака ефективния си прочит от социални психолози, от социолози и пр. Някой знае ли къде щеше да се оттече енергията и агресията, ако ги нямаше стадионите? Измислили са ги в древността.

Феноменалният футболен историк Румен Пайташев търси издател за историята си на българското участие в европейските турнири и той не знае откога. 22 отбора! Едва ли е без значение, че истории на клубове  излизат под път и над път, а тази е невъзможна. Футболът е от огледалата ни и то не е новина.

От Книжен Ъгъл

Публикувана на 05/13/13 21:01 http://e-vestnik.bg/17591/koy-izmisli-futbola/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване