04/19/14 19:30
(http://www.klassa.bg/)

Братислава: рай за туриста с безброй музеи и чеснова супа

Словашката столица - и по-специално Старият град на Братислава събра хиляди туристи за посрещането на Великден, предаде специалният пратеник на БГНЕС.

Най-често чуваната реч е сръбската, разбира се след немската на туристите от съседна Австрия и Германия. Из слънчевите просторни улици, с "цветни" имена - улица "Зелена", "Бяла", след като се мине през Михаиловата порта, туристът се разминава и с многобройните японски гости. С непрекъснатото щракане на фотоапарати, камери и смартфони японците припомнят на всеки разсеян, че всеки метър в Братислава е атракция и изпълнен с история. Не случайно и една от най-посещаваните статуи е тази на "папарака" - младеж с фотоапарат в ръка.

Минавайки покрай портата на Михаил всеки се заглежда върху огромната кръгла плоча, която ни казва на какво разстояние се намира Старият град от Сидни, Москва, Ню Йорк, Истанбул...

Братислава е единствената столица в света, която граничи с две държави - на само 30-на километра е границата с Австрия и Унгария.

След като сте обиколили безбройните музеи, включително и този на фармацевта, разгледали сте няколко галерии и дворци, посетили сте най-стария магазин в Стария град, който предлага всевъзможни вкусотии и напитки, съвсем заслужено сядате на централната улица, тръгваща от Михаиловата порта. Тук срещу десетина евро може да опитате вкусотиите на "Старословенската кръчма".

Абсолютен хит са гъбената и чесновата супи, които се сервират в хлебна питка във формата на тенджера, оригиналното наименование е "Чеснаковакремова босняку".

И ако след като сте вкусили от уникалната кухня смятате, че сте уморен за нови обиколки из улиците на Стария град, домакините вече са намерили решение - с лъскави ретро коли може да видите всичко пропуснато. И да поискате да се върнете отново в Братислава.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване