04/19/14 19:24
(http://www.klassa.bg/)

Историята определя човешките ни ценности

"На какво ви прилича това животно? Знаете ли, че по нашите ширини е имало балкански тип лъвове? Те са били с къси гриви и на тази част от каменна гробница, която виждате, е изобразен точно такъв". По този увлекателен начин младеж, предрешен като владетел, развеждаше децата из залите на Националния исторически музей и им разкриваше любопитни факти от миналото на траките, предаде репортер на БГНЕС.

В деня на отворените врати в НИМ младият историк разказваше на малчуганите и най-малките подробности за Панагюрското съкровище, а Атина, Дионис и Никеа бяха само част от древногръцките богове, които се превърнаха в герои на историята. Разпалвайки любопитството дори и на по-големите предрешеният като владетел историк представи историята на траките, които за изобразени с оръжието махайра върху вазата на прочутото златно съкровище.

В празничната обстановка и сред уникалните предмети, напомнящи за славното ни минало, млади и стари се разхождаха, за да се докоснат до безценните съкровища. "Решихме да доведем децата, за да видят това голямо богатство и за да им създадем култура, чрез която да ценят бългаpcката история", разказа Галя Илиева, която бе дошла чак от Плевен с двете си деца. Според Галя историята определя и човешките ни ценности, защото се учим да помним откъде сме произлезли, за какво се борим, за какво живеем и за какво мечтаем.

Четвъртокласниците в НИМ освен че знаеха наизуст кой е първият български владетел и през коя годината е основана българската държава, разказваха и урока за комунистическия режим в България: "Тогава е управлявал Тодор Живков и хората не са живеели много лошо", обясни 11-годишният Павел. "Докато гледам Панагюрското съкровище, имам усещането за принадлежност към България и историческо ни наследство, което трябва да се пази и почита", сподели Стефан пред витрината с тракийското злато и каза, че трябва да бъдем по-патриотичен народ.

Проливният дъжд не бе попречил дори и на силното желание на група бургазлии да видят националното богатство. "Дойдохме да разгледаме всичко, което представя НИМ, защото досега не сме имали такава възможност дори и през ученическите години", обясни ръководителката на групата от морския град. "Разгледах абсолютно всичко, но най-много ме докосна една врата, която ми се струва изумително направена, сякаш с калъп", каза още тя.

Освен с малчугани, които пленени от съкровищата, се връщаха за пореден път, музеят в полите на Витоша бе изпълнен и с деца, които за пръв път прекрачваха прага на НИМ. Сред тях бе и Михаил, които бе захласнат от броните, които разгледа.

"Освен лошото време, днес ме накара да дойда и свободният вход", каза Денчо Велчев. С пеленаче в количката младият мъж обясни, че всичко е много интересно и би научил дъщеря си да не забравя уроците на историята, за да не повтаря грешките.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване