07/25/14 19:33
(http://pik.bg)

Майка на дете с аутизъм прокле политиците

Майка на дете с аутизъм прокле политиците

Майка на 11-годишно дете с аутизъм прокле политиците след неочакваното закриване на ТЕЛК-овете в страната, съобщава news7.

Заради промяната, направена няколко дни преди оставката на кабинета, стотици семейства в неравностойно положение са обречени на мизерия. "Проклинам ви, че не правите нищо хората с увреждания, които остават сами на този свят, да бъдат защитени, след като родителите им вече ги няма. Проклинам ви да изпитате това, което изпитвам аз и всички като мен.

Проклинам ви за още хиляди неща" – пише в гневно обръщение Любка Костадинова. Дани страда от аутизъм, а родителите му го водят на ТЕЛК през три години. В последно време обаче състоянието му се влошава – стига се до автоагресия, самонаранявания и кризи, и се насрочва дата за ново преминаване през комисия на 9 юли. Два месеца по-рано родителите подготвят необходимите документи от психолози, логопеди, психиатри, които съставят етапна епикриза.

На 9 юли ТЕЛК постановява 91% нетрудоспособност, пожизнено, с чужда помощ. Две седмици по-късно Любка и съпругът й трябва да отидат отново в ТЕЛК, за да заверят документа. Вчера обаче с изненада разбират, че здравната министърка е закрила специализираните комисии и то със задна дата от 8 юли. Така издаденото им решение се оказва невалидно. В момента тричленното семейство живее с около 500 лв. на месец.

Сума, която не достига и за най-необходимото. 50 лв. отиват за лекарствата на Дани, около 150 лв. са памперсите му, между 300 и 400 лв. са средствата за сметките на домакинството. Парите не достигат и за важни за Дани терапии. Детето, което не може да говори, е спряло посещенията при логопед и психолог.

Любка и съпругът й се надявали да вържат бюджета, като получават още 340 лв. заради решението на ТЕЛК. Сега обаче ще трябва да се простят с тези пари, тъй като не е ясно каква ще е съдбата на хора като тях. Десетки са семействата у нас, засегнати от затварянето на ТЕЛК-овете.  


Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване