07/30/14 07:24
(http://pik.bg)

Данъчните престъпления са станали абсолютен хит

Данъчните престъпления са станали абсолютен хит

Данъчните, митническите и престъпленията във финансово-кредитната система са основните прояви на организираните банди у нас. Институциите не успяват да организират ефективна съпротива срещу тази престъпност, като причината за тяхната безпомощност са постоянните законодателни и кадрови промени. Това става ясно от отчета на МВР за първите шест месеца на 2014 г.

"Продължаващите реформи в сектора за сигурност и в областта на контрола по спазване на фискалната дисциплина все още затрудняват интегритета между отделните държавни органи за решително и ефективно противодействие", пише в отчета. От него става ясно още, че данъчните престъпления не са най-масовите, но за сметка на това са най-приоритетни за организираната престъпност вероятно защото от тях печалбата е най-голяма. Едва 10% от всички 56 918 престъпления са квалифицирани като "икономически", но "основните проявления на организираната престъпност са в сферите на престъпленията с пряко отражение върху фиска - данъчни, митнически и във финансово-кредитната система".

Прокуратурата също не може да се похвали с особени успехи в борбата с данъчните престъпления, става ясно от доклада й за 2013 г. Държавното обвинение е постигнало 113 ефективни присъди и 1369 условни. На пробация са осъдени 142 души, а на глоба 309 души. В същото време от прокуратурата са записали, че само разследванията за измами с ДДС са 5175. В тази статистика обаче се отчита спад на тези престъпления, пише в. Сега. Факт е, че през последната година правителството на Пламен Орешарски направи поредица от неудачни кадрови промени в Агенция "Митници", които се отразиха на работата й.

От близо година митниците нямат зам.-директор, отговарящ за митническото разузнаване, което е ключово за борбата с контрабандата. В началото на миналата година на поста бе назначен Румен Данов. Той обаче се задържа там само месец и бе уволнен от премиера Пламен Орешарски, който обясни, че "информацията, която има при мен за него, не е благоприятна".

После на негово място бе назначен Николай Попов, който обаче се оказа с отнет през 2009 г. допуск до класифицирана информация заради ненадеждност. Тогава проверка на ДАНС показа, че са налице данни за укриване или даване на невярна информация от Попов, както и факти и обстоятелства, които биха дали възможност за изнудването му. Тъй като без допуск Попов не може да бъде зам.-директор на митниците, той бе преназначен за съветник на финансовия министър Петър Чобанов. Твърди се, че продължава дистанционно да управлява този ресор в Агенция "Митници" и затова не се назначава титуляр. Още през юли 2013 г. депутатът от БСП и бивш зам.-министър на финансите Георги Кадиев постави остро въпроса на Петър Чобанов.

"Агенция "Митници" няма нито един зам.-директор с изключение на настоящия, който е и.д. директор. Как точно работи тази агенция, не ми е ясно. Там няма зам.-директор по митническо разузнаване и разследване. Как се бори с контрабандата, на мен не ми е ясно. Кога ще станат тези неща? Как ще изпълняваме приходи? За НАП да не говорим - "давам ви Койка, вземам Галя". Това е политиката, която се прави в НАП в момента. Нищо и половина", коментира Кадиев.

През май тази година той изчисли, че 30% от горивата в България са контрабандни. А сегашната актуализация на бюджета потвърждава прогнозите му - една от основните причини за нея е, че се очаква митниците да не изпълнят очакваните приходи с около 500 млн. лева. При данъчните тази година действат две ключови законови промени, от които се очакват големи приходи - въведено бе обратно начисляване на ДДС и фискален контрол върху движението на стоки с висок фискален риск. Правителството планира до края на годината от тях да постъпят общо 600 млн. лв. През юни зам.-министърът на финансите Людмила Петкова бе оптимистично настроена.

"Положителният ефект при първата мярка се изчислява на около 25 млн. лв. на месец, като очакванията за цялата година са за 400 млн. лева", каза тя. По отношение на фискалния контрол Петкова каза, че за първите пет месеца на 2014 г. са проверени около 500 хил. тона рискови стоки, проверяват се всички транспортни средства до ГКПП-та с Гърция и Румъния и предстои откриването на няколко нови фискални пункта на пристанищата във Варна и Бургас. "Допълнителни усилия се полагат при осъществяване на контрол върху всички транспортни средства, с които се превозват зърнени и технически култури. Като резултат от всички предприети действия се надяваме показателят ДДС на индекса значително да се подобри и при изчисляването му за 2014 г. негативната тенденция да се обърне", заяви заместник-министърът на финансите Людмила Петкова. Прогнозата й доста се различава от констатациите в отчета на МВР.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване